Jan Helin menar nu att intervjun med Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk inte gick rätt till. Foto: Foto: SVT, Izabelle Nordfjell / TT.

Jan Helin: ”Kritikerna har rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Aktuellt har fått hård kritik för intervjun med den högerextrema tidningen Nya Tider förra veckan. Nu ger SVT:s programdirektör kritikerna rätt: I en debattartikel skriver Jan Helin att alla människors lika värde inte är ett ämne som ska debatteras i tv.

”Demokrat får 'debattera' mot extremist – Vad håller SVT på med?”, ”En farlig kraft som inte granskades” och ”Ett haveri”. Tongångarna har varit hårda i kritiken mot SVT:s Aktuellt efter förra veckans intervju med företrädare för den högerextrema tidningen Nya Tider.

Ansvarig utgivare Ulf Johansson försvarade intervjun efteråt, men medgav att den inte blev ”så bra som jag hoppats”. Nu går SVT:s programdirektör Jan Helin in i debatten – och ger kritikerna rätt.

Nya Tider på bokmässan

”Det är en kritik som träffar och stämmer till eftertanke. Det finns inte två sidor av saken i ämnet alla människors lika värde. Det går inte att förhålla sig opartisk till den värdegrunden och samtidigt säga sig omfatta den”, skriver Helin på onsdagen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Opartiskhet och mänskliga rättigheter

Jan Helin beskriver i debattartikeln hur Nya Tider-debatten skapar en konflikt mellan två av grundbultarna inom public service: bevakning ska alltid vara opartisk, men ska enligt sändningstillståndet också utgå från den demokratiska principen om alla människors lika värde.

Helin menar att opartiskheten uppfylldes: Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk och författaren och historikern Henrik Arnstad fick både ge sin syn på tidningens ideologiska hemvist. Men debatten misslyckades i avseendet att den framstod som att alla människors lika värde kan debatteras.

”En rad obelagda påståenden om medias lögner och Nya Tiders viktiga roll för demokratin ställdes mot faktum om nazismens vedervärdiga historia”, skriver Helin, och fortsätter.

”Det är ett flagrant exempel på när journalistiken abdikerar från sin roll som sanningssökare, gömmer sig bakom en tunn fernissa av opartiskhet och via en skur av obelagda påståenden i debatten mot sin goda vilja förs in i osaklighetens svarta hål”.

Förordar nya arbetssätt

Efter kritiken har Aktuellt haft ett extrainsatt möte om politisk bevakning, där Helin nu utlovar ett större fokus på faktagranskning och objektivitet, istället för debattlösningen där två parter ger varsin syn på saken och deras påståenden får stå för sig själva.

”Journalistiken måste orka framhärda i faktagranskning och med objektiviteten som metod söka sanning. Den trend som i USA kallas för ”he said, she said”-journalistik är en återvändsgränd”, avslutar Helin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet