Jason Isbell gör uppror mot den konservativa södern

Uppdaterad
Publicerad

Countryartisten Jason Isbell gör uppror mot den konservativa södern genom att låta politiska ämnen som sexism och rasism ta plats i musiken. Han hoppas att countrymusiken går mot att bli mer äkta och inkluderande i framtiden.

Jason Isbell har tidigare hyllats för sina låttexter med klassiska country-teman som förlorad kärlek och alkoholism. Men han har tröttnat på att sjunga om sig själv och på den mainstreamcountry som spelas på radion.

Nu sjunger Alabamabon istället om politisk depression, rasism och om männens dominans i musikvärlden.

– Det är skillnad på en artist och en entertainer. En entertainer försöker bara roa och underhålla för stunden. En artist måste spegla den tid vi lever i och ta upp allvarliga och viktiga ämnen, säger Jason Isbell.

– Det är viktigt för mig att försöka förstå min roll i världen och ett sätt att göra det är att skriva låtar.

Upplever mindre kritik än sina kvinnliga kollegor

När country-trion Dixie chicks kritiserat USA:s invasion av Irak utsattes de för ett flera år långt hatdrev. Jason Isbell tror att anledningen till att han själv inte har fått samma kritik för hans politiska texter främst beror på att han är man.

Han beskriver också att hans fru, musikern Amanda Shires, fått hantera helt andra saker under hennes karriär än vad han själv har behövt, för att hon är kvinna.

– Hon måste hantera en massa saker som jag slipper. Att tjafsa med ljudteknikern som inte tror att hon vet vad hon sysslar med.

Men Jason Isbell hoppas att countryn ska bli mer inkluderande i framtiden.

– Förhoppningsvis går det mot en riktning där det börjar bli mer äkta. Att det produktionsmässigt och innehållsmässigt blir mer inkluderande, och handlar mindre om killar i pickup som sjunger om tjejer som åker med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.