Trummisen Jimmy Cobb har dött. Han blev 91 år. Foto: Smoke Sessions Records/AP/TT

Jazzmusikern Jimmy Cobb är död

Uppdaterad
Publicerad

Jazzmusikern Jimmy Cobb har dött i lungcancer. Han medverkade på trummor på Miles Davis nyskapande album Kind of blue 1959 och har släppt en lång rad skivor som bandledare. Jimmy Cobb blev 91 år.

Jimmy Cobb var den sista överlevande medlemmen av Miles Davis First Great Sextet som inkluderade en rad berömda musiker som saxofonisterna John Coltrane och Julian ”Cannonball” Adderley, basisten Paul Chambers och pianisten Bill Evans.

Sextetten spelade in Miles Davis skiva Kind of blue tillsammans, ett banbrytande album som kom att förändra hela jazzgenren. Den benämns också som den bäst säljande jazzskivan genom tiderna.

Jimmy Cobb bidrog också till soundet på flera av Davis mästerverk, som inspelningarna av Porgy and Bess, Sketches of Spain och Someday my prince will come, under sin karriär.

Jimmy Cobb föddes 1929 i Washington DC och har spelat med storheter som Dinah Washington, Billie Holiday och Dizzie Gillespie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.