Lennart Åberg framför Alfie av Sonny Rollins under utdelningen av Polar Music Prize i Konserthuset i Stockholm 2007. Foto: Henrik Montgomery/TT

Jazzmusikern Lennart Åberg är död

Uppdaterad
Publicerad

Saxofonisten och kompositören Lennart Åberg är död, 79 år gammal, uppger hans dotter på sociala medier. Under sin långa karriär var Åberg en av originalmedlemmarna i Radiojazzgruppen och fick flera utmärkelser och priser – bland annat Jazzkatten år 2006.

Saxofonisten och flöjtisten Lennart Åberg föddes i Helsingborg 1942 och var en av Sveriges mest profilerade jazzmusiker och även verksam internationellt.

Han var en av originalmedlemmarna i Radiojazzgruppen som anses ha satt en stark prägel på svensk jazz under 60- och 70-talet, och under 1980- och 90-talen var han gruppens kapellmästare.

Under sin långa karriär har han varit verksam i en rad olika jazzensembler, bland några kan nämnas George Russell sextett, Oriental Wind och Rena Rama. Rena Rama bildade han tillsammans med pianisten Bobo Stenson, basisten Palle Danielsson och trumslagaren Bengt Berger 1972.

Lennart Åberg mottog en Grammis år 2000 för plattan 7 Pieces, P2 Jazzkatten år 2006 och Kungliga musikaliska akademiens jazzpris år 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.