Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jeanette Gustafsdotter säger att hon föredrar hårdrock framför syntpop. Hör henne berätta vad som blir hennes främsta prioritet som kulturminister. Foto: Martin Ekelin/SVT

Jeanette Gustafsdotter blir ny kulturminister: ”Känner mig hedrad”

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Gustafsdotter blir kulturminister i Sveriges nya regering. Hon kommer närmast från uppdraget som generalsekreterare för branschorganisationen Sveriges museer.

– När Magdalena Andersson ringde mig och frågade mig om jag ville bli kulturminister så kände jag mig hedrad, säger hon.

Sveriges nya kulturminister har en bakgrund inom mediefrågor och journalistik.

Jeanette Gustafsdotter är jurist, inriktad på immaterialrätt och medier, och har tidigare varit vd för Tidningsutgivarna. Hon har även arbetat som journalist på TV4 och SVT.

När Gustafsdotter presenterade sig på regeringens presskonferens inledde hon med att prata om just medier och yttrandefrihet.

– Det är ett oerhört viktigt uppdrag jag har fått. Vi har stora utmaningar när det gäller det fria ordet. Yttrandefriheten är allvarligt hotad i världen, Europa och i Sverige. Yttrandefriheten är en stark förutsättning för en fungerande demokrati. I Sverige ska vi ha oberoende medier i hela landet och vi ska värna public service.

Hon har haft flera styrelseuppdrag, till exempel för Fryshuset och Gustavsbergs konsthall och varit expert i fyra departementsutredningar, bland annat Mediegrundlagskommittén samt i tryck- och yttrandefrihetskommittén.

Arbetat för pandemistöd till museer

I och med ministerjobbet lämnar Jeanette Gustafsdotter posten som generalsekreterare för Sveriges museer som hon haft sedan 2019. De senaste åren har hon tagit strid för museernas förutsättningar under pandemin.

– Så sent om igår så jobbade jag i kulturbranschen. Jag vet att kultursektorn haft och kommer att ha jättetuffa år. Pandemin är inte över ännu. Därför känns det extra viktigt för mig när jag hör Magdalena Andersson säga att kulturen har nyckelroll i samhällets återstart, säger hon.

Gustafsdotter försäkrade även att hon kommer att arbeta för att kulturen ska vara tillgänglig i hela landet.

– Kultur ska vara för alla. Oavsett var i landet du bor. Kultur med principen armlängds avstånd fri från politisk inblandning.

Jeanette Gustafsdotter kommer även att vara ansvarig för frågor som rör de nationella minoriteterna, vilket innebär att bland annat frågor som rör samerna hamnar på hennes bord. Idrottsfrågorna tas över av Anders Ygeman (S).

Kultur i regeringsförklaringen

I sin regeringsförklaring tidigare under dagen ägnade Magdalena Andersson några minuter åt kultur och journalistik.

– I hela landet ska vi ha en mångfald av oberoende medier och ett starkt public service. Den snabba tekniska och mediala utvecklingen revolutionerar tillgången till information men riskerar samtidigt att öka klyftor och polarisera samhället.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vem är Jeanette Gustafsdotter, Sveriges nya kulturminister? Foto: Sören Andersson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer