Amanda Lind (MP) lämnar regeringen – Så var hennes tid vid makten

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Linds (MP) dagar som kulturminister fick ett abrupt slut när Miljöpartiet under onsdagen meddelade att de lämnar regeringen. Hennes tid som kulturminister präglades helt av pandemin, som orsakade kris för kultursektorn.

– Det är utan tvekan en av de största utmaningar en kulturminister stått inför på decennier, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Miljöpartiet meddelade under onsdagseftermiddagen att de lämnar regeringen eftersom de inte kan acceptera den budget som röstades igenom. Därmed lämnar även Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) regeringen. SVT Kulturnyheterna har sökt henne för intervju, men hon ger inga kommentar i nuläget. På Instagram skriver hon att hon står bakom beslutet.

”Vi sitter i regering för att driva igenom politik för klimat och miljö. för jämställdhet och jämlikhet, för det fria ordet och fri kultur. Inte för att genomföra en M-KD-SD-budget”.

Tiden som minister präglades av pandemin

Som kulturminister kommer Amanda Lind framför allt att bli ihågkommen som den som fick pandemin i knät, menar Karin Olsson som är kulturchef på Expressen.

– Hon fick mycket kritik för senfärdiga besked och att åtgärder dröjde för länge. Men sen fick hon ju loss en hel del pengar och i vissa avseenden kan hon sägas ha räddat delar av kulturlivet. Så bilden är dubbel av hur hon hanterat corona, men det är utan tvivel en av de största utmaningar en kulturminister stått inför på decennier.

MP:s tid på kulturministerposten är över

I och med Amanda Linds avgång är det också dags att summera perioden då kulturministerposten tagits om hand av Miljöpartiet (2014-2021).

– Att just Amanda Lind avgår är inte den stora händelsen, säger Kulturnyheternas redaktör Per Andersson.

– Mer betydelsefullt är att epoken med en kulturminister från Miljöpartiet nu är över. Det har kostat Socialdemokraterna prestige i kulturdebatten att man släppt kulturdepartementet till den lilla regeringspartnern.

Utöver pandemihanteringen kommer Amanda Linds arv handla om filmpolitik och en granskning av kulturens frihet gentemot staten.

– Amanda Lind har inte utmärkt sig som debattör, men hon är en lugn resultatpolitiker som kan skryta med att hon lyckades lotsa fram filmbranschens produktionsincitament till förverkligande. Hon bör få respekt för att hon satte igång den kärva granskningen av kulturens frihet, som resulterade i en rätt bister kritik av det system hon som minister basar över, fortsätter Per Andersson.

Men kulturministern Amanda Lind (MP) stack också ut på flera andra sätt. I videon kan du få en återblick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.