JK granskar Expressen

Publicerad

Justitiekanslern ska granska om Expressen brutit mot tystnadsplikten genom en artikel på dess nätupplaga rubricerad ”Här är fler som hatar anonymt på Avpixlat”.

En privatperson som utpekas med namn och bild i artikeln har anmält den för att den genom att publicera hans användarnamn, också avslöjar honom som upphovsmannen bakom en lång rad inlägg i Expressens kommentarsfält under detta användarnamn. Därmed, anser mannen, har tidningen brutit mot sin egen tystnadsplikt.

JK skriver att eftersom Expressens modererar inläggen på sina egna webbsidor och kan ändra i dem är yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) tillämplig och anmälaren omfattas av anonymitetsskydd, men bara för vad han skrivit i Expressen. Att Expressen röjt honom som uppgiftslämnare till andra sajter innebär dock inget brott mot YGL, enligt JK.

JK finner att det kan antas att tystnadsplikten ”uppsåtligen eller av oaktsamhet” har åsidosatts och inleder en förundersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer