Foto: TT Arkiv/SVT

Polisen utreds för tjänstefel efter bortförande av journalister

Uppdaterad
Publicerad

I juli anmälde Journalistförbundet tillsammans med Reportrar utan gränser polisen till Justitiekanslern (JK), efter att polisen fört bort två journalister som bevakade en klimataktion i Stockholm i juni. Nu har JK gått vidare med anmälan, och utreder polisen för tjänstefel.  

Det var i juni som en fotograf och en reporter bevakade en klimatdemonstration på Västerbron i Stockholm, när polisen stoppade dem, gick igenom deras utrustning och förde bort dem i en polisbil. Det trots att journalisterna uppgett att de hörde till pressen och var på plats för att bevaka händelserna.

Enligt journalisterna ska polisen även ha efterfrågat deras källor i samband med bortförandet.

Anmälde till JK

Journalistförbundet och Reportrar utan gränser har riktat hård kritik mot förfarandet, och skickade gemensamt in en anmälan till Justitiekanslern med anledning av polisens agerande. I den tryckte de både på bortförandet av journalisterna, men också på vad man ser som en bristande respekt för källskyddet.

Nu går Justitiekanslern vidare med anmälan, och har inlett en förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel.

– För oss visar det att de tar den här anmälan och händelserna på väldigt stort allvar, säger Ulrika Hyllert, Journalistförbundets ordförande.

– Vi hoppas nu att poliserna som gjort detta identiferas och att de – även om det kan låta hårt – åtalas och döms. Att polisen som myndighet tar de här frågorna på mycket större allvar än vad de gör i nuläget, säger Hyllert, och pekar på gårdagens händelse där två journalister greps och fördes bort i samband med att de bevakade en annan klimatdemonstration i Stockholm.

 Även Reportrar utan gränser välkomnar beskedet:

– Det är bra att JK-anmälan går vidare. Eftersom ytterligare en journalist blev gripen i måndags, så visar det på ett behov att gå till botten med det här så att polisen får en förståelse för hur allvarligt det är, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Polisen självkritisk: ”Ett misslyckande”

Varg Gyllander, presschef hos polisen ser också det som positivt att JK utreder händelsen.

– Det är en svårighet när journalister rör sig i det offentliga rummet och polisen ingriper. Det är inte helt glasklart hur vare sig journalister eller polisen ska agera då, tycker vi. Det är utmärkt att JK tittar närmre på just det här fallet, säger han till SVT.

– Varje gång vi uppmärksammas på att personer som utför ett journalistiskt arbete blir föremål för någon form av ingripande av polisen, så är det ett misslyckande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.