Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. Foto: Scanpix.

JK utreder läckan om rom-registret

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern inleder en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten. Nu ska Riksenheten för polismål utreda om handlingar lämnats ut på ett felaktigt sätt.

– Kravet för att inleda en förundersökning är lågt. De uppgifter som finns i dag ger mig anledning att anta att det har begåtts ett brott men det finns mycket som kan hända på vägen som visar att det inte är det, säger JK Anna Skarhed till Dagens Nyheter.

Frågan, som JK ställer sig, är om utlämnandet av romregistret (eller delar av det) skulle kunna vara olagligt.

Polisens romregister

Det var i september som Dagens Nyheter avslöjade att det fanns ett förteckning över flera tusen romer i ett polisregister. Många av romerna som fanns med i registret är helt ostraffade och drygt tusen av dem var barn.

DN: Källskyddet står fast

Peter Wolodarski, chefredaktör och ansvarig utgivare för DN, tror inte att JK:s förundersökning kommer att påverka tidningen. Han slår samtidigt fast att tidningens medarbetare har tystnadsplikt när det gäller tips som de får in från uppgiftslämnare.

– Alla som kontaktar DN ska veta att vi respekterar källskyddet, säger Wolodarski till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet