Fred Taikon när han tog emot tingsrättens utslag att staten gjorde sig skyldig till etnisk diskriminering i samband med Skånepolisens registrering av romer. Civil Rights defenders har drivit ärendet i domstol. Nu väntar alltså en ny rättegång. Foto: TT

Ny rättegång om registret över romer

Uppdaterad
Publicerad

Det så kallade romregistret kommer att tas upp i en ny rättegång, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Detta då Svea hovrätt beviljat Justitiekanslern, JK, prövningstillstånd och nu alltså ska ta upp fallet.

JK överklagade domen i Stockholms tingsrätt, som beslutade om 30 000 kronor var i skadestånd till de 12 romer som stämt staten för diskriminering för det register som Skånepolisen fört under namnet ”kringresande”.

JK, som företräder staten, ansåg att de ursäkter som romerna fått tillsammans med det skadestånd om 5 000 kronor för varje person som varit felaktigt registrerad, som JK tidigare beviljat till några av de registrerade, räcker.

Registret omfattade totalt 3 000 romer, däribland ostraffade och barn.

Registret avslöjades 2013

Det var elva personer, åtta vuxna och och tre barn, som stämde staten sedan tidningen Dagens Nyheter 2013 avslöjat att polisen i Skåne registrerat romer på etnisk grund.

Flera utredningar om registret har gjorts. Bedömningen blev att det var olagligt. I ett pilotfall bedömde Justitiekanslern, JK, att de registrerade har rätt till 5.000 kronor i skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.