En av de runt 4 700 romer som nu har möjlighet att söka skadestånd är Monika Kaldaras. ”Det är glädjande att staten erkänner att de gjort fel.” Foto: SVT

Alla i romregistret får ersättning av JK

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern meddelade i dag att de inte kommer att överklaga hovrättens dom. JK gör också bedömningen att alla som funnits med i kringresanderegistret, mer känt som romregistret, bör ha rätt till ersättning med sammanlagt 35.000 kronor.

En av anledningarna till att alla får skadestånd är, enligt JK, att det inte går att göra någon individuell bedömning av etnicitetsfrågans betydelse.

Sammanlagt fanns det 4.741 personer i det olagliga registret som nu kan få ersättning. Ett totalbelopp som landar på cirka 166 miljoner kronor. Eftersom polismyndigheten har stått för registret så är det också de som ska stå för ersättningen.

Polisens romregister

– Vi är otroligt glada att vår process leder till att alla de personer som fanns med i detta etniska register nu får upprättelse. De drabbade har utsatts för en mycket allvarlig kränkning och även om det kommer sent är det positivt att staten till sist tar ansvar för det som hänt, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders som företrätt de elva romerna i rättsprocesserna.

SE MER: Här är SVT Nyheter Skånes inslag

En av de runt 4 700 romer som nu har möjlighet att söka skadestånd är Monika Kaldaras.

– Det är glädjande att staten erkänner att de gjort fel. Samtidigt skulle jag hellre vilja att registret försvann helt, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Stämde staten

Det var efter att Dagens Nyheter 2013 avslöjade att Skånepolisen fört register över romer som elva romer stämde staten för etnisk registrering.

Enligt tingsrättens dom gjorde staten sig skyldig till etnisk diskriminering i och med registret och att de elva romerna skulle få vardera 30.000 kronor.

Justitiekanslern, JK, överklagade domen till Svea hovrätt eftersom det tidigare redan betalats ut 5.000 kronor till de registrerade. I april i år slog hovrätten fast att tingsrättens dom skulle gälla.

Oklart om registret finns kvar

Det har tidigare förekommit tidningsuppgifter (DN 2014) att delar av romregistret flyttats över till ett annat register. Om dessa uppgifter stämmer har varit svårt att få klarhet i. Enligt Eva Lindeblad, chef för polisens rättsavdelning, ska det inte finnas något register längre. Samtidigt tillägger hon att hon inte kan ”veta exakt vad Malmöpolisen har i sina arkiv”.

Mats Berggren, chef för underättelsenheten i Polisregion syd, säger att personer som fanns i Romregistret självfallet fortfarande kan finnas i andra register.

– Vi har ju kartläggningar över personer som kan misstänkas för brott eller förekommer i kretsar som har kontakt med brottslighet, säger han.

Det finns dock inte längre något registret som enbart baseras på etnicitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet