Foto: SVT

Registrerade romer stämmer staten

Uppdaterad
Publicerad

Elva romer stämmer den svenska staten för etnisk registrering. Bakgrund är Skånepolisens olagliga register där tusentals registrerats, skriver Dagens Nyheter.

Skånepolisens register avslöjades av Dagens nyheter hösten 2013. Flera utredningar om registret har gjorts och bedömningen blev att det var olagtligt. I ett pilotfall bedömde Justitiekanslern, JK, att de registrerade har rätt till 5.000 kronor i skadestånd.

”Otillräckliga utredningar”

Men Chefen för Civil rights defenders, Robert Hårdh, menar att de utredningar som gjorts inte är tillräckliga, eftersom staten är ytterst ansvarig för att myndigheterna följder lagen.

– De har snarare resulterat i fler frågor än svar. Förutom att man missar den etniska aspekten har man inte kunnat hålla någon person ansvarig, säger Robert Hårdh till Dagens Nyheter.

Beredda driva till Europadomstolen

Civil rights defenders och de registrerade är beredda att driva ärendet ända upp i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, om inte tingsrätten tar upp ärendet.

– Men vår förhoppning är att svenska rättsystemet kan hantera det här. Allt annat vore en skymf för Sverige, säger Robert Hårdh till Dagens Nyheter.

”Får det slängt i ansiktet”

En av de som registrerats är Maria Taikon:

– Jag får det slängt i ansiktet varje dag att jag måste ha gjort något för att registreras av polisen. Jag försöker förklara att det inte är för vad jag gjort, utan för vem jag är, säger hon till Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.