Lagman Sigurd Heuma, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som granskat registret ”Resande”. Foto: TT

Polisens registrering av romer är olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i uppgiftssamlingen är i flera avseenden olaglig. Så skriver Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden i sitt uttalande kring polisens registrering av romer.

Beslutet som meddelades i dag klockan 13.30 är nämndens slutgiltiga bedömning. Registret har utretts sedan i oktober efter ett avslöjande av Dagens Nyheter. Här är sammanfattningen av nämndens uttalande:

”Polismyndighetens behandling av personuppgifter är i flera avseenden olaglig. Det allvarligaste felet är att ändamålet med personuppgiftsbehandlingen är alldeles för vitt.

Ett oprecist ändamål ger inga ramar för personuppgiftsbehandlingen, vilket i praktiken sätter integritetsskyddet ur spel. Det har inte funnits behov av att registrera alla de personer som finns i uppgiftssamlingen, inte ens med det vida ändamål som gällt.

”Oförklarligt att det är så många barn i registret”

Ett annat allvarligt fel är att det inte finns ett tillräckligt tydligt samband mellan den befarade brottsligheten och de personer som registrerats.

Sammantaget förefaller därför uppgiftssamlingen i vart fall delvis ha fått karaktären av en ”bra att ha”-uppgiftssamling.”

– Det är över 1000 barn från hela landet i registret. Det är klart att det ibland är befogat att registrera barn. Barn kan ju begå brott eller användas som ett slags redskap i brottslig verksamhet. Men det är oförklarligt att det är så många barn i registret, säger Sigurd Heuman, nämndens ordförande.

Inte enbart etniskt register

Vidare skriver nämnden:

”Det finns åtskilliga personer i uppgiftssamlingen som är av romsk härkomst och många personer borde inte ha registrerats. Detta kan ge intryck av att enbart etniciteten har varit orsaken till registreringen.

Nämndens slutsats är dock att grunden för registreringen är brottsmisstankar mot personer eller släktskap med sådana personer.

Polismyndigheten kan därför inte anses behandla uppgifter om personer enbart på grund av vad som är känt om deras etnicitet.”

– Namnet på registret, ”kringresande”, kan leda tankarna till ett etniskt register. Och ursprunget, en romsk konflikt i Staffanstorp, tyder på att det är ett etniskt register. Man kan säga att det finns ett etniskt inslag i det här registret. Men vi menar att registreringen inte har ägt rum enbart på grund av etnicitet, säger Sigurd Heuman.

Skånepolisen har hållit fast vid att registret inte är grundat på etnicitet utan bygger på uppgifter om kriminalitet.

Oskyldiga i registret

Personer som inte är misstänkta för något brott finns i registret men det har inte tydligt markerats, vilket polisen har medgett är fel.

Nämnden kommer att följa upp detta tillsynsärende med en granskning av vilka åtgärder polismyndigheten har vidtagit med anledning av nämndens uttalande.

– Det här är en massiv kritik som vi utdelar. Nu utgår vi från att polisen kommer att rätta sig efter det, säger Sigurd Heuman.

Han säger vidare att det kan bli aktuellt med skadestånd till enskilda medborgare.

Registret ska försvinna eller vårdas rejält

På presskonferensen får Sigurd Heuman frågan om vad polisen skulle behöva göra för att registret ska bli lagligt. Han bedömer att det finns två sätt.

– Den ena vägen är att registret försvinner. Den andra är att man ägnar sig åt registervård. Bestämmer sig för vad ändamålet är och sen går igenom varenda person och bedömer om det är rimligt att den finns med i registret. Det är ett väldigt arbete, säger han.

Kl 15.00 håller Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden en presskonferens. Den direktsänds här.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.