Göteborgs Stadsbibliotek Foto: Wikimedia

JO-kritik mot inställd föreläsning om invandring

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnämnden i Göteborg kritiseras för att stadsbiblioteket ställde in en föreläsning om ”Invandring och mörkläggning”.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om den inställda föreläsningen på Göteborgs stadsbibliotek.

Det var i december 2014 som en ideell förening hyrt en sal för en föreläsning med den pensionerade etnologiprofessorn Karl Olov Arnstberg.

Föreläsningen skulle utgå från Arnstbergs två böcker ”Invandring och mörkläggning”. Två böcker som i Aftonbladet recenserades under rubriken ”Samma gamla rasism fast i ny rapport”.

Anmälde för diskriminering

När biblioteket valde att inte låta föreläsningen äga rum med motiveringen: ”Den samlade bilden av arrangemangets karaktär leder till bedömningen att ordningsstörning kan förekomma vid arrangemanget”, så JO-anmälde föreningen biblioteket för ha agerat diskriminerande och för att ha inskränkt yttrandefriheten.

JO skriver i sitt utlåtande att kulturnämnden i Göteborgs stad, som svarar för bibliotekets verksamhet, får kritik för att ”biblioteket genom sitt sätt att hantera ärendet inte levt upp till regeringsformens krav på objektivitet”.

Tar fram riktlinjer

Mariya Voyvodova (S) är ordförande i Göteborgs kulturnämnd och hon säger till Kulturnyheterna att de i fortsättningen ska skapa tydligare riktlinjer när de hyr ut lokaler till föreningar

– Och det är något vi gör gemensamt med hela Göteborgs stad som just nu håller på att ta fram en uthyrningspolicy.

Mer JO-kritik

I dag kritiserade JO även Linköpings kommun för den inställda spelningen med rapgruppen Kartellen för ett och ett halvt år sedan. Och det är ingen slump att de båda yttrandena kommer samtidigt.

– Nej det är det inte, det var viktigt och angeläget att hålla ihop dem därför det är delvis samma bedömningsgrunder, säger Justitieombudsmannen Cecilia Renfors till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.