Konstnären Lars Vilks 2018. Foto: Fredrik Sandberg/TT

JO utreder inte Lars Vilks anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Den dödshotade konstnären Lars Vilks har JO-anmält rikspolischefen då han menar att det personskydd han har inte är anpassat till hans familjesituation. Nu har Justitieombudsmannen beslutat att inte utreda anmälan.

Lars Vilks har levt med livvaktsskydd dygnet runt sedan 2010 efter att han dödshotats av islamister på grund av satirbilder föreställande profeten Muhammed som rondellhund.

För två år sedan flyttade hans flickvän som tidigare bott utomlands hem till Sverige och hon och Lars Vilks planerade att flytta ihop. Det var inte möjligt då hon blev klassad som en säkerhetsrisk och fick höra att hon inte omfattas av Lars Vilks personskydd.

Paret menar att de inte kan ha något privatliv under rådande omständigheter och Lars Vilks har därför anmält rikspolischefen till Justitieombudsmannen (JO). Nu har JO beslutat att inte utreda anmälan.

– Man tycker ju att man med lite god vilja kunde ha gjort lite mer så att jag och min käresta kunde föra ett lite mer normalt liv. Det tycker inte jag är en orimlig begäran, säger Lars Vilks.

JO beklagar att skyddet alls behövs

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant skriver i beslutet att det inte är lämpligt för JO att utreda om ett personskydd är bra utformat eller inte i ett enskilt fall:

”Enligt de principer som tillämpas för JO:s tillsynsverksamhet granskar JO normalt inte myndigheters ställningstaganden i sak. Hur ett personskydd ska utformas i ett enskilt fall bygger på Polismyndighetens bedömningar, bl.a. av hur hotbilden ser ut.”

Lars Vilks berättar att han och flickvännen inte kan ses så ofta de vill eller var de vill.

– Det är ganska sorgligt. Vi får träffas utomhus med en picknick-korg och hoppas på bra väder. Vi kan inte åka någonstans tillsammans eftersom de inte vill hämta upp henne, säger Lars Vilks.

Justitieombudsmannen skriver i beslutet att han har förståelse för Lars Vilks svåra situation och beklagar att situationen är sådan att skyddet alls behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.