AI används för att härma Joe Bidens röst – kan höras gejma

Uppdaterad
Publicerad

Videoklipp där AI används för att härma röster som Joe Bidens, Donald Trumps och Barack Obamas har fått stort genomslag i sociala medier med miljontals visningar.

– Det är en del av samma utveckling där vi sett AI som kan skapa bilder och chatta med oss, säger Linus Larsson, techredaktör på Dagens Nyheter.

”Nu spränger vi Donald Trumps hus” kan en hämndlysten amerikansk president höras säga i ett klipp som fått stor spridning på Tiktok och Twitter. Rösten som tycks tillhöra Joe Biden är framtagen av AI och har lagts över ett klipp ur spelet ”Minecraft” där lådor med sprängmedel placeras i vad som menas vara Donald Trumps hus i spelet.

Klippet är ett av många snarlika humoristiska klipp som fått miljontals visningar där olika AI-verktyg, som låter användaren enkelt härma kända personers röster, använts. Flera röster som kan höras är bland annat Barack Obamas, Donald Trumps och den politiska kommentatorn Ben Shapiro.

DN:s techredaktör Linus Larsson kallar utvecklingen inom fältet ”oerhört imponerande”.

– För några år sen var den här typen av röster släpiga och tydligt framtagna. Och nu idag tror jag de flesta inte kan skilja på en välkopierad röst och originalet.

Skapar ”officiella” tal

Tekniken har även använts i kombination med så kallade ”deepfakes”, alltså förfalskade videos och bilder, för att exempelvis skapa videos där Biden framför vad som ser ut att vara ett ”officiellt” tal.

– Det kommer tveklöst att användas för riktiga försök att sprida desinformation och få det att verka som att en person sagt något som den aldrig sagt.

De flesta befintliga klipp har dock ett skämtsamt syfte, vilket Linus Larsson ser som något positivit.

– En konsekvens av allt det här blir ju att man får förlika sig med att en inspelad röst inte är något att lita på. Därför tror jag att de här tramsfilmerna med presidenter som gejmar och svär är bra för det får folk att vänja sig med att den här typen av fejka går att göra.

Se hur AI-rösterna används i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.