Johannes Brost blev 71 år gammal. Många minns honom kanske Joker i Rederiet. Foto: TT

Johannes Brost är död

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Brost är död, meddelar hans familj i ett mejl till SVT Nyheter. Den folkkäre skådespelaren blev 71 år gammal, och avled i sviterna av cancer.

I mejlet som gick ut på fredagen meddelade familjen att den folkkäre skådespelaren gått bort efter en tids sjukdom:

”Med djup sorg meddelar vi att skådespelaren Johannes Brost lämnat oss. Omgiven av familj somnade han den 4 Januari 2018 in på Skånes universitetssjukhus i Lund efter en tids sjukdom. Han blev 71 år. Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss. Familjen ber att få sörja i stillhet.”

Hur minns du Johannes Brost? Dela med dig av din hälsning här

Prisbelönt skådespelare

Den folkkäre skådespelaren är bland annat känd för sin roll som Joker i SVT-serien Rederiet, en av svensk tv-historias mest kända serier som gjordes i 318 avsnitt mellan 1992 och 2002.

Brost fick sitt stora genombrott 1981 i julkalendern Stjärnhuset i rollen som Astro, och gjorde under 80-talet en lång rad uppmärksammade teaterroller i komedier som Bäddat för sex och Är du inte riktigt fisk. Under samma period etablerade han sitt säregna humoristiska uttryck i kultserien Gäster med gester.

Vid sidan av Rederiet har Brost medverkat i en lång rad filmer och tv-serier, som Black Jack, Jordskott och Bröllopsfotografen. På senare år har han också hyllats för sin huvudroll i filmen Avalon, som ledde till att han tilldelades en Guldbagge för bästa manliga huvudroll. Rollen blev ett viktigt erkännande för Brosts talang som skådespelare, utanför hans tio-åriga period som Joker i Rederiet.

Frimans krig sista rollen

Hans folkkära status ledde bland annat till medverkan i tv-serier som Let's dance och Stjärnorna på slottet, och skådespelaren gjorde så sent som 2017 sin sista roll – som Sievert Lindberg i tv-serien Fröken Frimans krig.

Sissela Kyle, som gör huvudrollen i serien, minns sin kollega med värme.  

– Jag blir så ledsen, han var en sån himla bra och fin skådespelare. Vi jobbade tillsammans på Malmöoperan också när jag regisserade Top hat där. Jag blir så ledsen att höra det här. Han trodde att han skulle blir frisk.

Johannes Brost blev 71 år gammal.

Med anledning av Johannes Brosts bortgång kommer vi att sända långfilmen Avalon på lördag kväll klockan 22.50 i SVT1. På söndag 16.55 i SVT1 sänds Stjärnorna på slottet där skådespelaren medverkade 2017 – redan nu finns avsnittet tillgängligt på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.