John Berger Foto: SVT

Författaren John Berger är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske författaren John Berger är död. Han blev 90 år.

Berger föddes i London 1926 och var bland mycket annat en av 1900-talets mest betydelsefulla konstteoretiker. När han under tidigt 1970-tal gjorde tv-serien ”Ways of seeing” för brittiska BBC förvandlade han torra konstteorier till handfasta nycklar för att kunna läsa och förstå både konsten och världen. 

John Bergers sätt att avkoda inte bara konst utan också seendet och bildvärlden i stort blev också snabbt en banbrytande bok – som även gavs ut på svenska 1972 – ”Sätt att se på konst”. Några år senare kom essäsamlingen ”Konsten att se”, även den präglad av Bergers ideologiska angreppsvinkel på bildkonsten.

Existentiella betraktelser

John Berger lämnade England i mitten av sjuttiotalet och flyttade till en liten bondby i franska Savoyen. Där skrev han ett antal romaner om franska bönders livsbetingelser. På samma sätt som han avkodade och satte sitt skarpa öga på bildkonsten gjorde han existentiella betraktelser över människans symbiotiska förhållande till djuren och naturen. 

I detaljerade skildringar av böndernas överlevnadskunskap – från sådd och skörd till slakt och servering – framträdde också en större berättelse om hur historien transformerar människor till framtidsvarelser.

Vacker och förtvivlad bröllopsskildring

Romanen ”Till bröllopet” (1995) är en av litteraturens vackraste och mest förtvivlade bröllopsskildringar och i den fångade Berger inte bara människors rörelse mot varandra utan lyckades också skriva om Aids utan att bli sentimental eller endimensionell. 

I hela sitt författarskap och sin gärning som både konstkritiker och debattör flätade John Berger samman det estetiska och politiska. Han skrev om snabba motorcyklar och släta komular med samma känsliga allvar och återhållna Marxistiska grundsyn. Elva av hans böcker finns översatta till svenska och han fick Booker-priset för romanen ”G” på sjuttiotalet.

Berger skrev även filmmanus åt den schweiziske regissören Alain Tanner. Bland annat till filmen ”Jonas – som blir 25 år 2000” (1976).

John Berger avled i sitt hem utanför Paris den 2 januari.

Se en SVT-intervju med John Berger från 1990 här och en K-special om honom från 2016 här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.