78-årige John Cleese lämnar Storbritannien för att bosätta sig i Saint Kitts och Nevis, i Västindien. Foto: TT

John Cleese i Brexit-protest: Emigrerar från Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Monty Python-stjärnan John Cleese kommer att emigrera från Storbritannien till följd av en ökande besvikelse över hemlandets utveckling. Det berättade komikern i en intervju med BBC, där han pekade på Brexit, landets medier och den låga intellektuella nivån i det offentliga samtalet som sina främsta anledningar.

Komikern John Cleese har på senare tid blivit en uttalad kritiker av det politiska läget i Storbritannien. I hans senaste föreställning, ett välgörenhetsevent för den mediekritiska kampanjen Hacked Off på söndagen, riktade han svavelosande kritik mot hemlandet, som Cleese menar ”uppslukats av ökande idioti”, rapporterar The Guardian.

Nu meddelar Monty Python-legendaren att han kommer emigrera från Storbritannien i höst på grund av landets utveckling.

– Jag är så besviken på så mycket i det här landet just nu, berättade Cleese i en intervju med BBC:s Newsnight under tisdagskvällen.

Kritisk mot media

Komikern pekade på flera områden som källan till hans frustration: Landets högerregering, skvallertidningarnas bristande respekt för privatliv och hur Brexit-frågan behandlats, bland annat.

– Min främsta källa till besvikelse är tidningarna. I EU:s årliga rankning av 33 länders förtroende för media har Storbritannien hamnat sist fyra år i rad. Patetiskt. Det är lögnerna, trivialiteten i rapporteringen, som jag protesterar mot, säger John Cleese.

Flyttar till Västindien

Pang i bygget-skaparen fortsätter med att rikta liknande kritik mot diskussionen om Brexit, där han också menar att den intellektuella nivån varit för låg. Cleese, som var för ett utträde ur EU, menar att kampanjen präglades av lögner och skrämseltaktik, och att båda sidor vägrade ta in komplexiteten i frågan.

Som en följd av sin kritik kommer John Cleese nu lämna landet, och flytta till ön Nevis i Västindien, där det enligt Cleese fortfarande finns ”sunda värderingar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.