Gallerist sålde sina egna målningar dyrt – under påhittade konstnärsnamn

Uppdaterad
Publicerad

En konstskandal har uppdagats i Norge, rapporterar NRK. Galleristen John Hedemark ska i över 20 års tid ha sålt målningar av konstnärer som han själv har hittat på, med fina CV:n som höjt värdet på verken. Nu åtalas han för bedrägeri. Själv menar galleristen att han arbetat under pseudonym och jämför sig med Banksy.

Norska NRK rapporterade under helgen att polisen har beslagtagit över 200 konstverk och att galleristen John Hedemark åtalas för bedrägeri.

I drygt 20 år har galleristen målat och sålt konst främst under namnet Werner Jensen. Polisen menar att han har skapat en falsk person med ett uppdiktat CV, själv menar han att det är vanligt att använda pseudonymer, och tar upp Banksy som exempel.

John Hedemark har beskrivit Werner Jensen som en ansedd konstnär som bott och arbetat i Berlin och haft prestigefulla utställningar. Det är enligt polisen bedrägeri, eftersom köparen får en falsk bild av konstnären och konstens värde.

Målningarna har sålts för tiotusentals norska kronor styck. Nu uppmanar norska polisen drabbade personer att kontakta dem. Tio anmälningar om bedrägeri har redan kommit in, och sex anmälningar om förskingring. Totalt visar anmälningarna på summor uppemot en miljon norska kronor men polisen tror att det finns ett stort mörkertal.

I videon kan du höra polisen, och galleristens försvar. Den norska polismyndigheten har efter denna publicering backat från sitt uttalande om att den beslagtagna konsten ska förstöras, istället ska dess framtid nu avgöras av domstolen i samband med att bedrägeriåtalet avgörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.