Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt motiveringen är Margaux Dietz, likt Johnny Bode, intresserad av glamour och uppmärksamhet. Foto: Christine Olsson/TT

Margaux Dietz tilldelas Johnny Bode-pris: ”Trampat i klaveret”

Uppdaterad
Publicerad

Johnny Bode-sällskapet prisar varje år en person som ”trampat i klaveret, skapat en skandal” eller på ”annat underhållande vis ställ till det för sig själv och sin omgivning”. I år går priset till influeraren Margaux Dietz.

2023 års Johnny Bode-pris går till influeraren Margaux Dietz för den kritikstorm hon hamnade i efter att hon publicerat en Youtubevideo av en man som låg utslagen utanför hennes ytterdörr.

Motiveringen lyder: ”Likt Johnny Bode har Margaux Dietz ett stort intresse för lyx, glamour och uppmärksamhet. Människosynen och nivån av empati är också något som förenar Bode och Dietz, liksom den uppriktiga förvåningen när omgivningen inte har samma syn på hur man bör bete sig.”

På Instagram skriver Dietz: ”Det är inte Nobelpriset men är ändå tacksam för att ha vunnit Johnny Bode-priset. Tänker nog bjuda alla tidigare vinnare på middag. Vore kul att höra vad priset betytt för dom.”

Sällskapet har redan festat upp prispengarna

Priset delas ut i sann Johnny Bode-anda. Utöver ett diplom och ett par vita handskar (en referens till Johnny Bodes sång ”Runka mig med vita handskar på” från 1968) består priset av en summa pengar som sällskapet redan spenderat på ett restaurangbesök. Totalt gick det på 41 859 kronor och 60 öre.

– Johnny Bode var inte direkt känd för att ge bort saker. Han var mer känd för att ta saker och blåsa folk. Så vi tar priset i förväg och festar upp pengarna, säger Gustaf Görfelt.

”Barnförbjuden Karlsson på taket-figur”

Johnny Bode (1912–1983) levde ett skandalomsusat liv. Han slog igenom som schlagersångare och kompositör på 1930-talet, men karriären fick ett abrupt avbrott sedan han lierat sig med nazisterna och uppträtt i ockuperade Norge under andra världskriget.

Bode gick i landsflykt och verkade efter kriget i Österrike, men fick efter hemkomsten till Sverige en ny karriär med en serie ökända ”porrskivor” som blev kult i slutet av 1960-talet.

– Han var som en barnförbjuden Karlsson på taket-figur. En liten, tjock man med gott humör och enormt stort självförtroende som tar sig in överallt och skapar kaos och sedan flyger ut, säger Gustaf Görfelt, ordförande för Johnny Bode-sällskapet.

2013 Michael Brinkenstjärna

2014 Ken Ring

2015 Marcus Birro

2016 Kristoffer ”K” Svensson

2017 Mona Sahlin

2018 Manuel Knight

2019 Anton ”Mr Cool” Magnusson

2020 Svenska Akademien

2021 Beredskapsmuseet

2022 Tantrafestivalen på Ängsbacka kursgård

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.