Jonas Åkerlund. Foto: Allis Nettréus/SvD/TT

Jonas Åkerlund om kritiken mot Madonna: ”Det är en video som berör”

Uppdaterad
Publicerad

Madonna har på senare tid blivit en högljudd kritiker mot amerikanska vapenlagar. Videon till låten God control innehåller dramatiserade scener där nattklubbsbesökare skjuts ner, något som två överlevare från massskjutningen på gayklubben Pulse ställt sig kritiska till.
– Det är en video som berör och jag är inte ovan vid att man väcker känslor. Och det är ju meningen med hela projektet, så det känns bra, säger videons regissör Jonas Åkerlund.

Regissören Jonas Åkerlund fick sitt internationella genombrott som musikvideoregissör när han gjorde videon till Madonnas Ray of light 1998. Sedan dess har har även gjort långfilm och jobbat med artister som Beyoncé och Lady Gaga. Nu har han regisserat en åtta minuter lång video till Madonnas nya, vapenkritiska låt God control.

– I det här fallet var vi väldigt engagerade, både hon och jag, säger Jonas Åkerlund till Kulturnyheterna.

Videon inleds med en nyhetssändning som berättar att över 30 personer skjutits ihjäl i ett terrordåd på en klubb varvat med bilder av skottlossning. Senare visas bilder av döda, festklädda kroppar.

”Okänsligt”

Två personer som var på nattklubben Pulse 12 juni 2016 när en man sköt 49 personer till döds och skadade ytterligare 53 har kallat videon, men även skriverierna om det, för okänsliga.

– För någon som mig, som levde genom det här, att se det dramatiserat, det tycker jag var okänsligt, säger Patience Carter, som överlevde terrorattacken, till TMZ.

Även Brandon Wolf som var på klubben har skrivit på Twitter att han ”uppskattar budskapet, men kom i håg att det är människor bakom den rekvisita ni använder” med adress till Madonna och de medier som skrivit om videon.

Vad det något du tänkte på när ni gjorde videon, hur den kunde tas emot av personer som varit utsatta för vapenvåld?

Ja, självklart, det är en av de stora riskerna som man tar när man försöker ta ställning och vara tydlig med ett budskap. Vi har försökt vara så respektfulla som möjligt, säger Jonas Åkerlund.

Vad säger du om att den ändå fått kritik av personer som var på Pulse?

– Ja, alltså det var lite väntat, samtidigt har jag inte sett kritiken. Jag har varit en timme på sociala medier nu och jag har inte hittat en enda negativ kommentar. Men det är en video som berör och jag är inte ovan vid att man väcker känslor. Och det är ju meningen med hela projektet, så det känns bra.

Bättre än inget

Jonas Åkerlund säger att han är imponerad av Madonna som använder sig röst och sitt kändisskap för att sprida ett bra budskap. Men om det kommer leda till någon förändring inom politiken vet han inte om han tror.

– Det vet jag inte, men det måste ju vara bättre än att inte göra något alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer