Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se några av Jonas Åkerlunds censurerade videor och vad han har att säga om MTV. Foto: Save Tonight – Svenska hits från videoeran

Jonas Åkerlund om MTV:s censur: Musikvideo blev kul igen först när Youtube kom

Publicerad

Jonas Åkerlund har vunnit flera priser på MTV:s Music Awards genom åren. Ändå är han kritisk till hur vissa av hans videor har censurerats. 
– Efter min video till Smack My Bitch Up hade de ögonen på mig, säger han i SVT:s Save Tonight – Svenska hits från videoeran.

MTV, Music Television, fyller 40 år och SVT hyllar musikvideoeran med ett konsertprogram med livemusik, intervjuer och inslag. Jonas Åkerlund har regisserat videor för många av musikvärldens största som Beyoncé, Metallica och Madonna.

“Sex, våld och droger”

Flera av hans videor ansågs för provocerande och våldsamma och censurerades av MTV, något som Jonas Åkerlund flera gånger har kritiserat. 

– Jonas kommer med sex, våld och droger till en tv-kanal som måste förhålla sig till olika sändningsregler i olika delar av världen. Man måste också förstå MTV, att de kan inte bara skicka ut en video hur som helst till ett vardagsrum i södra Portugal där det sitter tre femåringar och leker, säger musikkritiker Per Sinding-Larsen, som samtidigt menar att det inte bara var negativt att censureras. 

– Nä, det var nog den bästa reklamen som gick att få eftersom rubrikerna blev många och stora.

“Vissa tolkar det som effektsökeri”

Per Sinding-Larsen anser att Jonas Åkerlund var med och drev på utvecklingen av musikvideon genom hans ständigt utmanande stil.  

– Han är så tydligt med sitt uttryck att när han vräker upp kanyler, kondomer och sexleksaker i ansiktet på mig så förstår jag att det är en del av hans konst. Vissa kan säkert tolka det som effektsökeri, men jag tycker att det är tydligt att han vill visa på en värld som är lika hysterisk och snudd på galen som den framstår i hans videor. 

Se hela Save Tonight – Svenska hits från videoeran, med livemusik och intervjuer, lördag 25 september, klockan 20.00 i SVT 1 eller på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer