Jonas Bonnier gästar Babel och pratar om sin nya roman Knutby. Foto: SVT

Jonas Bonnier är tillbaka med roman om Knutbymordet

Uppdaterad
Publicerad

Efter succén med Helikopterrånet är Jonas Bonnier tillbaka med en ny roman. Knutby är en verklighetsnära roman om händelserna i en frikyrkoförsamling i det uppländska samhället Knutby.

Jonas Bonniers nya roman handlar om det uppmärksammade Knutbymordet 2004. Tidigare har fallet skildrats i dokumentärfilmer och blivit pjäs. Nu kommer en skildring även i romanform. Berättelsen följer den fiktiva familjen Forsman som flyttar till Knutby och ansluter sig till Filadelfiaförsamlingen.

– Jag försöker ta reda på vad som har hänt och sen försöker jag skriva en roman som berättar hur det har hänt rent konkret, säger Jonas Bonnier i Babel.

– Vad händer efter middagen när pastorn går upp på övervåningen med barnflickan? Vad gör hustrun där nere, gör lite te, tittar på På spåret? Ju mer jag läste om vad som hänt desto märkligare blev historien.

Ska bli tv-serie och film

Knutby är Jonas Bonniers nionde roman sedan debuten 1988. Hans tidigare bok Helikopterrånet blev en internationell succé och ska bli Netflix-film. Även Knutby ska bli tv-serie.

– Jag tror i grunden att alla historier handlar om gott och ont, och om passagen mellan gott och ont. Alla i den här boken möter omständigheter som gör att de ställs inför den där passagen. Det är en historia om hur man passerar från god till ond.

Se en längre intervju med Jonas Bonnier i Babel, söndag den 20 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.