David Lagercrantz. Foto: Henrik Montgomery/TT

David Lagercrantz Millennium-roman i topp på utlåningslista

Uppdaterad
Publicerad

David Lagercrantz ”Millennium”-roman ”Mannen som sökte sin skugga” var den mest utlånade skönlitterära boken för vuxna, som skrivits på svenska, i fjol. Det meddelar Sveriges Författarfond som varje år sammanställer statistik av utlåningen i både folk- och skolbibliotek.

Tvåa på samma lista kom Malin Persson Giolitos Störst av allt. När det gäller skönlitteratur i översättning hamnade brittiska Jojo Moyes En andra chans högst upp, följd av Selfies av danske Jussi Adler-Olsen. Fatima Bremmers bok om journalisten Ester Blenda Nordström var den mest utlånade fackboken 2018 och den barnbok som hade flest utlån var Rum 213 av Ingelin Angerborn.

Angerborn tog även andraplatsen på listan över de barnböcker som lånats flest gånger med Sal 305.

Tittar man på det totala antalet utlånade böcker, oavsett genre, hamnar författaren Martin Widmark i topp. Bland hans böcker finns till exempel bokserien om Rakel samt LasseMajas detektivbyrå.

TT:s rättelse: I en tidigare version fanns en felaktig formulering kring David Lagercrantz utlåning. Rätt är att han skrivit den mest utlånade skönlitterära boken för vuxna. Den mest utlånade författaren, totalt sett, var Martin Widmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.