Anna Järvinen och Jonathan Johansson har lite olika syn på musikprisgalorna. Foto: Scanpix

Jonathan Johansson: ”Kontraproduktivt om de ger mig pris”

Uppdaterad
Publicerad

Skivbolagen vill självklart se sina artister på prispallen. Men hur känner artisterna? Är musikgalor viktigt? Vilket pris vill man åt? Kulturnyheterna har pratat med två nominerade svenskar.

Jonathan Johansson är nominerad på både P3 Guld, Grammis och Manifest. Han är alltså både folklig, stor i branschen och lite ”indie”. Med senaste skivan ”Klagomuren” i bagaget kan han vinna fem priser under galorna. Men det bryr han sig inte om. Eller?

– Egentligen betyder det inte så mycket. Så är det ju. Det är mest bara kul. Fast hade jag inte varit nominerad så hade jag säkert varit skitsur. Så ja, det betyder väl något. Men jag tänker inte erkänna det! säger han till Kulturnyheterna.

Svenska musikgalor

Vilket pris vill du helst vinna?

– Priset på P3 Guld, eftersom det är folket som röstar. Då har man gjort något rätt, i publikens ögon. Sen vore det kul att få Årets textförfattare av Grammis. Och det vore asfett om min producent Johan Eckeborn vann där.

Vilket betyder mest – priser eller ord från fansen?

– Det är klart det är fansen. Hade ingen lyssnat på det jag gjorde, och jag fick massa priser, så hade det känts helt kefft. Helt oförankrat i verkligheten.

Manifestgalan vill lyfta artister som inte syns så mycket, från små bolag. Där kan du vinna Årets pop. Hur känns det?

– Jag har alltid gillar Manifest och tycker att det de gör är bra. De står för något ascoolt – att man kan gå emot strömmen.

– Men det vore lite kontraproduktivt om de ger mig priset, för jag är redan så pass etablerad.

Nu låter det som att du tackar nej till eventuellt pris...?

– Jag kan kosta på mig det. Hehe! Det är på sin plats att de premierar något som är svinbra men inte lika uppmärksammat.

Hyllad solokarriär

Järvinens senaste album ”Anna själv tredje” (döpt efter ett Da Vinci-verk) har fått fin kritik, och nu kan hon vinna Årets pop på P3 Guld samt Årets kompositör på Grammis.

Anna Järvinen, behövs musikprisgalorna?

– Ja... för de inblandade är det väl ett sätt att sammanfatta och fira det som gjorts under året. Det är helt fint. Folk jobbar hårt – fast de älskar det – och galorna påminner världen igen om det, säger hon till Kulturnyheterna.

Vilket musikpris vill du helst ha?

– Jag skulle bli superglad och väldigt mallig för kompositörspriset.

Hur mycket betyder musikpriser, jämfört med beröm från ett fan?

– Varje gång någon visar att de uppskattar att man håller på blir man ju både förvånad och varm i hjärtat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska musikgalor

Mer i ämnet