Joni Mitchell har utsetts till hedersdoktor – se mer i klippet.

Joni Mitchell utsedd till hedersdoktor

Uppdaterad
Publicerad

Folk- och poplegendaren Joni Mitchell har utsetts till hedersdoktor vid Berklee college of music, meddelar musikern på sociala medier.

Joni Mitchell har beskrivits som en av de bästa låtskrivarna någonsin av musiktidningen Rolling stone. Under tisdagen tilldelades hon titeln som hedersdoktor vid Berklee college of music som ligger i Boston. Själva utmärkelsen mottog hon dock vid en privat tillställning i Santa monica i Kalifornien.

Med utmärkelsen kom även en tillhörande basker.

”Mamma hade varit särskilt stolt”

Under sitt tacktal sa hon att ingen behövde oroa sig för att hon skulle få hybris.

– Tur att jag är för gammal för att det ska stiga mig åt huvudet, sade hon enligt NME.

Hon vände sig även till sina föräldrar som inte längre är i livet.

– Min mamma hade varit särskilt stolt över det här för hon ville att jag skulle gå på college. Jag gick på konstskola i ett år innan jag hoppade av, så hon hade varit imponerad över den här utmärkelsen.

Överraskade tidigare i år

I juli i år överraskade Mitchell publiken på Newport folk festival när hon klev in på scen under Brandi Carliles uppträdande. Tillsammans sjöng de två av Joni Mitchells klassiker, ”Both sides now” och ”A case of you”. Hon spelade även gitarrsolot från ”Just like a train”.

I klippet nedan kan du se gästspelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.