Joni Mitchell på Newport folk festival. Foto: Amy Karibian

Joni Mitchell överraskade på festival

Uppdaterad
Publicerad

Joni Mitchell överraskade publiken på Newport folk festival under söndagen med sin första hela spelning på över tjugo år. Tillsammans med den amerikanska singer-songwritern Brandi Carlile sjöng hon både flera egna låtar och andra klassiker. Hon passade också på att riva av ett gitarrsolo.

Senaste gången Joni Mitchell besökte festivalen var 1969. Denna gång uppträdde hon tillsammans med Brandi Carlile och framförde låtar som ”Big Yellow Taxi”, ”A Case of You” och ”Summertime”.

Joni Mitchell slog igenom på 60-talet och har sedan dess hyllats både som sångerska, låtskrivare och gitarrist. Hon är nu 78 år och har inte gjort en hel spelning sedan år 2000.

Hon var aktuell tidigare i år när hon vann en Grammy för bästa historiska album med samlingsboxen ”Joni Mitchell Archives – Vol. 1: The Early Years (1963-1967)”. Hon var också en av de artister som följde i Neil Youngs fotspår och tog bort sin musik från strömningstjänsten Spotify på grund av kontroverser kring Joe Rogans podd.

Se Joni Mitchell uppträda på Newport folk festival i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.