Josef Fares är aktuell med nya spelet A way out. Foto: TT/Hazelight

Josef Fares om nya spelkarriären: ”När jag ger mig in i något blir det stort”

Uppdaterad
Publicerad

För en svensk publik är Josef Fares främst känd som filmregissör, med ett antal folkkära och kritikerrosade filmer bakom sig. Men de senaste åren har han bytt bana och skapat sig ett namn internationellt som spelutvecklare. Nu släpps hans nya spel, fängelsedramat A way out.

– För tre, fyra år sedan satt jag med en polare utan att kunna hitta något co-op spel, alltså ett samarbetsspel som hade en stark historia. Jag saknade ett riktigt bra spel att spela med någon i soffan, säger Josef Fares.

Genom att prioritera samarbetet mellan spelare i soffan, snarare än online, går Josef Fares nya spel mot strömmen. A way out handlar om fångarna Leo och Vincent som har bestämt sig för ett våghalsigt rymningsförsök. Karaktärerna är varandras motpoler och för att undkomma lagens långa arm måste två spelare balansera sina olikheter.

Fick Fares Fares gratis

Det är ingen slump att en av de två huvudrollerna, ser ut som Josef Fares bror – skådespelaren Fares Fares. Han lånar både röst och ansikte till Leo.

-Jag fick ju honom gratis. Jag får en grym skådis som jag inte behöver betala för! Sen är det ju så att han är jävligt bra och vi jobbar jävligt bra. Han passade bra för det här spelet. Det var liksom klockrent, menar Josef Fares.

Men övergången från filmregissör till spelutvecklare har inte alltid varit helt smärtfri.

-Det kan jag säga efter att ha gjort sex långfilmer och två spel. Det går inte att jämföra, spel är otroligt mycket mer komplext. Det är en så levande process. I film så tar du en tagning och så har du den, men i spel så kan en dag vara bra och nästa dag kan en karaktär flyga upp och ner berättar han.

”Jag har inga hinder”

Josef Fares första spel Brothers: A Tale of Two Sons fick ett varmt mottagande av kritiker. Förhandshajpen inför hans nya släpp, det första utvecklat av Josef Fares egna spelbolag Hazelight studios, är därför stor. Men den pressen verkar han ta med ro.

-När jag ger mig in i något så blir det stort. Det låter jävligt kaxigt men det bara är så. Jag bara pushar och kör, jag har inga hinder. Jag tror så mycket på det jag gör och kör ”all in”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.