Josefin Nilsson gick bort 2016. Foto: SVT

Josefin Nilssons syster: ”Hon var den som gjorde målet i matchen”

Uppdaterad
Publicerad

Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson gick bort för tre år sedan. Nu skulle hon ha fyllt femtio år. I SVT:s Morgonstudion berättar hennes syster Marie Nilsson-Lind om hennes energi och karisma, men också om den svåra tiden i ett våldsamt och destruktivt förhållande.- Det skadade hennes själ och hennes livslust, säger Marie Nilsson Lind.

Josefin Nilsson är kanske mest känd för rollen som Eva i relationskomedin Adam & Eva och som en av medlemmarna i gotländska Ainbusk. Även hennes syster, Marie Nilsson-Lind, var medlem i bandet.

– För oss var hon den som gjorde målet i matchen. Hon kunde improvisera på scenen och hade en enorm lust att sjunga och hon tog med oss alla i den vinden, säger Marie Nilsson-Lind om sin syster.

”Tappade sin självkänsla”

Josefin Nilsson hade under en period en relation med en man som misshandlade och hotade henne, något han också dömdes för. Misshandeln påverkade Josefin Nilsson djupt.

– Hon var en sådan som inte var rädd för någonting innan men hon blev rädd för allting och tappade sin självkänsla, sitt sätt att vara, sitt sätt att förhålla sig till scenen. Hon tappade sig själv, säger Marie Nilsson-Lind.

Skrev bok om sitt liv

Innan Josefin Nilsson gick bort år 2016 hade hon börjat skriva en bok om sitt liv, något som nu mynnat ut i SVT-dokumentären Älska mig för den jag är.

– För mig var hon en stark röst som försvann alldeles för tidigt. Det är ett porträtt av en stor, folkkär artist och ett porträtt av en människa som får berätta sin historia, säger dokumentärens producent Anna-Carin Stenholm Pihl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.