Journalisten Håkan Slagbrand har misshandlats i sitt hem. Foto: Annika Persson/VLT

Journalist har blivit misshandlad i sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

En journalist har under morgonen blivit misshandlad i sitt hem av en okänd gärningsman. Journalisten frilansar för Vestmanlands läns tidning, VLT.

Journalisten Håkan Slagbrand misshandlades på måndagensmorgonen, rapporterar VLT. Han säger själv att misshandeln har att göra med hans journalistiska utövning.

Under morgonen knackade en granne på Håkan Slagbrands dörr, grannen hade stött på en man utanför hemmet som sa att han skulle måla hemma hos Håkan Slagbrand.

Det organiserade hatet

– Grannen knackade på för att fråga och jag såg mannen som stod bakom. Det var en arbetsklädd man. Han hade svarta arbetsbyxor och en svart fleecetröja. Han var i åldern 30 till 40 år, säger Håkan Slagbrand till VLT.

LÄS MER: Hotade VLT – döms till fängelse

”Då small det”

Håkan Slagbrand meddelade att han inte beställt något måleriarbete och grannen gick därifrån men den okända mannen stod kvar. Då öppnade han dörren för att se efter.

– Då small det, säger han.

Mannen slog Håkan Slagbrand i ansiktet och gav sig sen av.

Tidigare utsatts för bilbrand

– Det som inträffat är fruktansvärt. Det är en attack mot Håkan Slagbrand och hans familj och det är också en attack mot hans journalistiska gärning och det fria ordet, säger VLT:s chefredaktör Daniel Nordström.

VLT har kontaktat polisen och i april brändes Håkan Slagbrands bil.

– Vi ser en koppling till den bilbrand Håkan Slagbrand tidigare utsattes för. Nu har det eskalerat till fysiskt våld. Det är en oerhört allvarlig utveckling och ytterligare ett sorgligt bevis på den utsatthet som journalister lever i, säger Daniel Nordström.

”Ett försök att stoppa det fria ordet”

Efter misshandeln har Mediehusens branschorganisation, TU, reagerat.

– Det här är en fullständigt oacceptabel situation. Jag ser misshandeln som ett försök att stoppa det fria ordet och det journalistiska uppdraget. Vi ser oerhört allvarligt på att journalister hotas och utsätts för fysiskt våld, skriver Jeanette Gustafsdotter vd för TU i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det organiserade hatet

Mer i ämnet