Bengt Feldreich och Henrik Ekman 2009. Foto: SVT

Journalisten Henrik Ekman: Bengt Feldreich var ett föredöme

Publicerad

Tv-profilen och den mångårige SVT-medarbetaren Bengt Feldreich har gått bort, 94 år gammal. Vetenskapsjournalisten och programledaren Henrik Ekman minns en initierad kollega med stor bredd – och arbetsglädje.

– För mig var Bengt Feldreich ett föredöme. Han var kunnig, tillät sig vara saklig utan att vara tråkig. Den här kompetensen som faktiskt kan vara både företroendeingivande och underhållande. Det tycker jag att han representerade, säger Henrik Ekman till Kulturnyheterna.

Henrik Ekman arbetade med Bengt Feldreich flera gånger. När han gjorde program om månlandningen och televisionens historia var Bengt Feldreich med och delade med sig av sina kunskaper:

– Han var en klassisk tv-journalist, det var inget nonsens men han var samtidigt väldigt vänlig. Man kände sig respekterad och man kände sig välkomnad av honom, berättar han.

Arbetade på SVT i över 30 år

Bengt Feldreich fick jobb på tv redan 1955, och blev kvar på SVT i över 30 år. Mest känd för den yngre generationen är han kanske som Benjamin syrsas röst i klassiska julprogrammet ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”. Men Bengt Feldreich kunde leda så väl underhållningsbetonade program, som mer seriösa. Däribland program som ”Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkronorsfrågan” och inte minst ”Snillen spekulerar”.

Och Henrik Ekman understryker just Bengt Feldreichs bredd som programledare och tv-profil:

– I och med att han hade en sådan bredd kunde han år efter år genomföra Snillen spekulerar där han intervjuade nobelpristagarna. Det programmet tog ju sedan BBC över, och då krävdes nån från BBC – men man ska komma ihåg att Bengt Feldreich körde det i många år, säger Henrik Ekman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer