Norska journalisten Kjersti Flaa tog strid mot HFPA Foto: TT/Kjersti Flaa

Journalisten som skakade HFPA: ”De spred lögner och hotade mig”

Uppdaterad
Publicerad

Norska journalisten Kjersti Flaa är visselblåsaren som fick Hollywood foreign press association att skaka i grunden. Nu faller organisationen tungt – men priset har varit högt. 

– Jag har fått hotbrev, säger hon. 

Förra veckan kom beskedet att tv-nätverket NBC inte vill sända Golden globe-galan nästa år, efter skandalerna kring organisationen Hollywood foreign press association (HFPA).

HFPA har skakats i grunden av anklagelser om mutor, rasism, sexism och korruption. 

Allt började egentligen redan förra året, när norska Kjersti Flaa stämde organisationen efter att vid upprepade tillfällen ha nekats medlemskap. Hon anklagade HFPA för att ha byggt upp en kartelliknanade verksamhet där nya medlemmar inte släpps på grund av konkurrens. Hon förlorade i rätten men processen fortsätter.

– Jag trodde aldrig att det skulle behöva gå så långt som till domstol. Men jag tog kampen inte bara för mig själv utan också för mina kollegor, säger Kjersti Flaa. 

”Spred mobbarhistorier”

Rättegången blev internationellt omskriven. 

– Det var en extrem tid. Organisationens advokater spred ut mobbarhistorier om mig och jag har fått hotbrev på posten.

Men Kjersti Flaa blev också kontaktad av andra journalister med liknande erfarenheter av HFPA.

– Några hade till och med posttraumatisk stress. Andra kunde inte längre jobba kvar i branschen, säger hon. 

”Ville förstöra vårt förhållande”

Det är svårt att få intervjuer med filmstjärnor i Hollywood. HFPA har haft en gräddfil genom Golden globe-galan. Ingen tackar nej till ett pris.

Magnus Sundholm som bevakar film och tv för Aftonbladet är svensk medlem i HFPA. Han och Kjersti Flaa lever ihop.

– Det var så klart känsligt att hans sambo stämde föreningen han är med i. Sättet han har blivit behandlad på av de andra medlemmarna är chockerande. Vi fick till och med ett brev hem av någon som ville förstöra vårt förhållande, säger Flaa.

När HFPA hamnade under LA Times blåslampa vände det. Kjersti Flaa fick frågan om att intervjua skådespelaren Scarlett Johansson, som offentligt tagit avstånd från HFPA.

– Jag har gått samman med journalister som också har blivit exkluderade och diskriminerade, vi har skapat ett nytt nätverk. Nyligen blev vi medlemmar i Critics choice association, säger Kjersti Flaa. 

Hollywood foreign press association har presenterat en åtgärdsplan som bland annat innefattar 50 procent fler medlemmar på 18 månader och en uppförandekod. Kulturnyheterna har sökt organisationen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.