Svante Lidén, mångårig journalist på Aftonbladet. Foto: Aftonbladet

Journalisten Svante Lidén är död

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Svante Lidén är död. Han avled i sviterna av covid-19, 68 år gammal.

Svante Lidén arbetade på Aftonbladet i 30 år. Han skrev för de flesta av tidningens olika avdelningar och gjorde sig bland annat känd för den personliga ton som ofta framträdde i hans texter. Han beskrivs också som en generös och hjälpsam mentor åt många yngre journalistkollegor.

Även efter pensionen 2019 fortsatte Lidén att medverka i Aftonbladet som kolumnist, något han gjorde fram till att han insjuknade i covid-19 i slutet av december i fjol.

”Saknaden och sorgen är enorm. Journalister som Svante görs inte längre. Alla älskade Svante. Hur kunde man låta bli”, skriver kollegan Urban Andersson i tidningen Journalisten.

Andersson beskriver även hur Lidén för några år sedan hade lyckats få kung Carl XVI Gustaf att hissa den treuddiga örlogsflaggan på slottet på nationaldagens morgon. Lidén krossade dock tummen dagen före mötet och Aftonbladet försökte skicka en annan reporter.

Kungens svar? ”Kommer inte Svante, så blir det ingenting”.

Svante Lidén blev 68 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.