Förläggaren Gui Minhai. Foto: TT

Svenska journalister som stöttat Gui Minhai får mejl från Kinas ambassad

Uppdaterad
Publicerad

I juni skrev flera svenska journalister, författare och diplomater under ett upprop om att frige den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som i morgon suttit fängslad i 1000 dagar i Kina. I morgon hålls en manifestation i Stockholm för att frige Gui och flera av de som undertecknat uppropet har nu fått ett mejl av Kinas ambassad i Stockholm, i vilket Gui Minhai anklagas för allvarliga brott.

Ett mejl där förläggaren Gui Minhai och anställda vid Göteborgs Universitet anklagas för brott har gått ut bland annat till medier, journalister och förläggare som undertecknat ett upprop för att frige Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina utan rättegång. Mejlet är skickat från en gmail-adress, men kinesiska ambassaden i Stockholm bekräftar för Kulturnyheterna att de skickat mejlet för att ”klargöra fakta”.

Mejlet (översatt från engelska) inleds:

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Kära Sir/Madam:

Hoppas du mår bra!

I syfte att skapa en gemensam förståelse och för att klargöra fakta, skulle vi vilja delge dig vad Gui Minhai har gjort i Sverige.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med flera av dem som skrivit under uppropet som berättar att de mottagit mejlet från ambassaden. Mejlet verkar dock inte ha gått ut till alla.

Brottsanklagade journalister i pressmeddelande

Journalisten och författaren Jojje Olsson, som tidigare bott i Kina och har undertecknat uppropet, skriver i Expressen att han attackeras personligen i ett pressmeddelande som ambassaden skickade ut för en dryg vecka sedan. I pressmeddelandet anklagas även Olsson för att ha brutit mot kinesisk lag och sägs ”inte vara trovärdig”.

En av de som mottagit mejlet är Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Han skriver i en mejlkommentar till Kulturnyheterna:

”Jag har också träffat ambassadören på dennes begäran. Han framförde även då mycket hårda angrepp på Gui Minhai och uttryckte sitt ogillande över att jag offentligt kritiserat Kinas behandling och fängslande av Gui Minhai. Detta kommer förstås inte att hindra att jag även i framtiden kommer att offentligt argumentera för att Gui Minhai ska friges.”

”Jobbiga pressmeddelanden”

Journalisten och författaren Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen för Guis frigivning i morgon. Han har själv inte fått något mejl från ambassaden, men har hört talas om det och har även noterat pressmeddelandet.

– De vill ge sin version och de har också pekat ut en svensk journalist (Olsson) tidigare. Före uppropet som gick ut i 41 medier så såg jag aldrig ett pressmeddelande på Kinas ambassads hemsida gällande Gui Minhai – men efter vårt upprop har det kommit ganska jobbiga engelskspråkiga pressmeddelanden, säger han till Kulturnyheterna.

Bakgrund Gui Minhai

1990-talet

Gui Mihai bosätter sig i Göteborg och arbetar med en uppsats vid Göteborgs Universitet. Dottern Angela växer upp i staden, som Gui än i dag ser som ”sin stad”.

2015

17 oktober. Gui Minhai, född i Kina men bosatt i Hongkong, ses lämna semesterlägenheten i Pattaya, Thailand, med en okänd man. Landets myndigheter har inga uppgifter om vart han tagit vägen.

20–26 oktober. Tre kollegor på Gui Minhais förlag och bokhandel som säljer böcker som är förbjudna i Fastlandskina försvinner.

13 november. Dottern, Angela Gui, får för första gången kontakt med sin pappa.

2016

17 januari. I en TV-sänd intervju i statstelevisionen CCTV hävdar Gui Minhai att han återvänt frivilligt till Kina på grund av ett trafikbrott. Han vill inte ha någon hjälp utifrån och dottern uppmanas att inte vara orolig.

24 februari. Svensk ambassadpersonal får för första gången träffa Gui Minhai som dock säger att han inte vill ha någon hjälp.

4–6 mars. Medarbetare till Gui släpps, efter att de kort återvänt till Hongkong reser de tillbaka till Fastlandskina.

25 mars. I ett samtal med Angela Gui talar fadern enbart engelska och säger till dottern att inte ge fler intervjuer.

24 maj. Angela Gui vittnar om försvinnandet i den amerikanska kongressen.

Juni. Senaste tillfället som Angela Gui talade med sin pappa i telefon.

13–18 september. En av Gui Minhais medarbetare återvänder till Hongkong och berättar för medier att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst och inför tv-kameror tvingats erkänna påstådda brott. I Hongkong hålls stora demonstrationer för Gui Minhais frisläppande.

2017

24 oktober. Kinesiska myndigheter bekräftar för UD att Gui Minhai har frigivits, men hans dotter är inter övertygad och har inte kontaktats av fadern.

27 oktober. PEN-klubben skriver att de har fått uppgifter om att Minhai kommer att ansöka om ett svenskt pass för att kunna lämna Kina.

”I nuläget är det omöjligt att bekräfta om Gui Minhai är fri att lämna Ningbo utan restriktioner” skriver kinesiska PEN-klubben i pressmeddelandet.

2018

22 januari. Gui Minhai befinner sig med två svenska diplomater när han åter grips av kinesisk polis. Svenska UD och utrikesminister Margot Wallström kallar upp Kinas ambassadör.

24 januari. EU:s ambassadör i Kina kräver att Gui ska friges.

6 februari. Kina bekräftar att Gui Minhai åter sitter fängslad.

9 februari. Gui har av allt att döma tvingats fram i kinesisk tv där han avgett ett erkännande.

Källor: TT och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet