Tomas Backlund, vice ordförande journalistförbundet. Foto: Journalistförbundet

Journalistförbundet om SD-utspelet: ”Det är ett bisarrt förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Linus Bylunds (SD) utspel där han vill att enskilda journalister ska kunna straffas för partiskhet möts av reaktioner från flera håll.
– Det är ett så pass bisarrt förslag att det är svårt att överblicka alla följder, säger Tomas Backlund vice ordförande i Journalistförbundet.

Linus Bylund (SD) säger i en intervju i Fokus att han vill ”se mer personaliserad repressaliemöjlighet för Granskningsnämnden”. Ett förslag som Tomas Backlund menar är bisarrt.

– Det råder väl inga tvivel att om det här blir verklighet så tar vi tagit bort en stor del av den yttrandefrihet som vi har i dag och som vi värnar om, säger han och fortsätter:

– Enskilda journalister kommer knappast våga ställa frågor som skulle äventyra deras anställning. Det kommer bli ett mycket tystare samhälle helt enkelt.

”Presstödet behöver vara större”

Tomas Backlund reagerar också på att Linus Bylund i intervjun i Fokus säger att han inte tycker att presstödet ska existera. Han menar att ett avskaffande av stödet vore ett hot mot demokratin.

– Vi har ett skrämmande stort antal kommuner som saknar redaktionell närvaro eller journalistisk bevakning. Om det skulle försvinna skulle det kunna innebära dödsstöten för många medier, säger Tomas Backlund som tycker att stödet snarare behöver vara större.

En mätsticka för att ta reda på hur långt de kan gå

Jonathan Lundberg är författare till boken Sverigevänner där han skriver om hur Sverigedemokraterna erövrade internet. Han tänker att Linus Bylunds utspel handlar om att Sverigedemokraterna testar sina gränser.

– Man vill se vad som händer om man går ut så här pass hårt. Vilka effekter får det? Vilka reaktioner får det från andra partier, vilka reaktioner får det från medierna?

Han tror att utspelet är en mätsticka för att ta reda på hur långt de kan gå.

– Det är viktigt för Sverigedemokraterna att veta om de vågar ta fler steg i den riktningen, säger Jonathan Lundberg.

Riskerar Sverigedemokraterna någonting med kritiken?

– Om Moderaterna skulle reagera väldigt hårt mot detta skulle de kunna skada ett framtida samarbete. Sverigedemokraterna tar absolut en risk, men det är något som gör att de ser potentiella vinster som väger upp dessa risker, säger Jonathan Lundberg.

Kulturnyheterna söker Sverigedemokraterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer