– Det är en journalist som burit både väst och hjälm där det tydligt stått ”press”. Vi uppfattar det som att hon var en måltavla, säger Ulrika Hyllert, ordförande Svenska Journalistförbundet som står bakom anmälan. Foto: TT/SVT

Journalistförbundet om dödskjutningen av Shireen Abu Akleh: Vi tänker anmäla Israel för krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan sköts den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh till döds när hon rapporterade från en räd utförd av israeliska styrkor. Nu vill Svenska Journalistförbundet, tillsammans med Internationella Journalistfederationen, anmäla Israel för krigsbrott.  

I april tidigare i år lämnade den internationella journalistfederationen tillsammans med Palestinian Journalists' Syndicate (PJS) och International Centre of Justice for Palestinians (ICJP) in ett formellt klagomål till Internationella brottmålsdomstolen, med anklagelser om krigsförbrytelser mot journalister av Israels säkerhetsstyrkor.  

Det handlar om journalisterna Ahmed Abu Hussein, Yaser Murtaja, Muath Amarneh och Nedal Eshtayeh som har dödats eller skadats allvarligt i Palestina. Den redan existerande anmälan kompletteras nu med dödskjutningen av den palestinska reportern Shireen Abu Akleh.  

– Det är en journalist som burit både väst och hjälm där det tydligt stått ”press”, som då blivit skjuten. Och vi uppfattar det som att hon var en måltavla, säger Ulrika Hyllert, ordförande Svenska Journalistförbundet.

Ingen har ställts till svars  

Sedan år 2000 finns minst 46 fall av dödade journalister i Palestina, enligt Journalistförbundet, som menar att ingen har ställts till svars för någon av dem.   

– I anmälan riktar vi väldigt stark kritik mot att det inte är utrett på ett överhuvudtaget tillfredställande sätt. Så vi menar ju då att Israel har begått krigsförbrytelser och att man nu måste utreda det. 

Israel kräver fortsatt utredning 

Palestinska vittnen, offentliga företrädare och journalister på plats har uppgett att Shireen Abu Akleh dödades av kulor från den israeliska militären (IDF). Flera oberoende organisationer har även inlett egna utredningar kring skjutningen.   

Israel har inte tagit på sig ansvaret för dödsskjutningen och menar att palestinska trupper kan ligga bakom, och har krävt en utredning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.