Juicy M berättar om hur hon skapar musik och teknikens betydelse. Foto: SVT

Summerburst-stjärnan: ”Det handlar om att ha en dröm och ge järnet”

Uppdaterad
Publicerad

Festivalsommaren är i full gång och den elektroniska musikfestivalen Summerburst har redan gått av stapeln i Göteborg och nu har turen kommit till Stockholm för två kvällar på Stockholms stadion.

Kulturnyheterna har träffat två festival-aktuella artister som experimenterar med tekniken på olika sätt för att lyfta sig själva och sin musik till nästa nivå.

– Det är väldigt tråkigt att bara göra samma sak, säger Marta ”Juicy M” Snitkina.

På Youtube har den ukrainska DJ:n Juicy M gjort sig känd för att posta videos där hon experimenterar med teknik på olika sätt. Hon mixar bland annat med hjälp av spelkontroler och surfplattor. Men det som verkligen har väckt uppmärksamhet hos publiken är att hon alltid mixar utan hörlurar.

– För mig är det är mer bekvämt att mixa så för det är så som jag har tränat hemma, säger Juicy M och berättar att hon från början var turntablist, vilket innebär att DJ:n inte bara använder skivspelarna för att spela och mixa låtar utan mer som ett instrument.

– Jag gjorde massa trix och då har man inte tid att ta på och av lurarna. Sedan bytte jag från hiphop till EDM men jag fortsatte att mixa på samma sätt och hade ingen aning om att folk skulle tycka att det är så intressant. Det är så naturligt för mig. 

”Jag ser mig själv som perfektionist”

En annan festivalaktuell artist är den norske DJ:n Alan Walker som hade ett stort intresse för teknik, programmering och grafisk design innan han började göra musik. Och det är något som han tror har påverkat hans sound med fysiska instrument som blandas med tydligt syntetiska ljud. Det märks tydligt i hans genombrottshit Faded från 2015. Där inleds låten med ett akustiskt piano som sedan utvecklas till en syntetisk ljudvärld.

– Jag ser mig själv som en perfektionist och programmering och grafisk design handlar mycket om att göra saker väldigt perfekt och lägga lager på lager och föra samman alltihop, säger Alan Walker.  

Hittade stöd i forum på internet

Gemensamt för dom båda är att de har hittat ett starkt stöd genom olika forum på nätet för att skapa men också sprida sin musik. 

– Där fick jag hjälp och stöd till att bygga upp mig själv som artist och utveckla mig själv som producent, säger Alan Walker.

– Det var folk som hjälpte mig med mitt sound och att producera min musik. Den här generationen har så många möjligheter. I grund och botten så handlar det egentligen om att ha en dröm och ge järnet, säger Juicy M.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.