Teaterchefen Eirik Stubø och den fasta Dramaten-skådespelaren Julia Dufvenius deltog båda på mötet under torsdagen Foto: Maja Suslin / TT

Skådespelaren Julia Dufvenius efter mötet: ”Teaterchefen har inte mitt förtroende”

Publicerad

Under torsdagen hade Dramatens ledning ett extrainsatt möte med ensemblen. Bakgrunden var SVT:s uppmärksammade dokumentär om artisten Josefin Nilsson som har väckt känslor.
– Teaterchefen har inte mitt förtroende, säger skådespelaren Julia Dufvenius som tillhör Dramatens fasta ensemble, till Kulturnyheterna efter mötet.

SVT:s dokumentär Älska mig för den jag är har lett till starka reaktioner mot Dramaten. Teatern har dels ställt in två föreställningar där den man som omnämns i dokumentären, och som dömdes för misshandel av Josefin Nilsson, medverkar. Dramatens vd Eirik Stubø har meddelat att det inte finns några planer på att ge mannen fortsatt arbete.

Under torsdagen höll Dramatens ledning ett extrainsatt möte med anledning av den senaste tidens händelser. Förutom ledningen deltog uppåt ett 70-tal skådespelare och mötet pågick under drygt två timmar. En av de som var där är skådespelaren Julia Dufvenius som tidigare uttryckt kritik mot Dramatens ledning i ett inlägg på Instagram.

”Vi har en stark ensemble”

– Vi har haft ett möte med ledningen och det jag kan säga är att teaterchefen inte har mitt förtroende, säger Julia Dufvenius till Kulturnyheterna.

Julia Dufvenius vill inte uttala sig om detaljer kring mötet och betonar att hon enbart talar i egenskap av sig själv. Samtidigt menar hon att stämningen på mötet – trots omständigheterna – var samlad.

– Stämningen var samlad. Vi har en stark ensemble. Vi är välformulerade i sådana här situationer.

Simon Norrthon, ordförande för teaterförbundet, deltog också på mötet och bekräftar Julia Dufvenius bild.

– Det var en allvarlig stämning. En del förtvivlan, frustration, sorg och ilska. Poängen var att vi skulle träffas, prata om det som har hänt och få en gemensam bild av det. Jag är inte säker på att Eirik Stubø lyckades med det, säger Simon Norrthon till Kulturnyheterna.

”Ledningen tar situationen på allvar”

Enligt Simon Norrthon ställde sig flera av skådespelarna frågande till ledningens agerande. Framför allt undrar många varför ledningen inte har agerat tidigare. Några konkreta förslag på åtgärder presenterades inte under mötet, säger han.

– Jag hade förväntat mig mer konkreta saker på mötet men förstår att ledningen inte har hunnit med, säger Simon Norrthon och fortsätter:

Medarbetarna är under ett stort tryck. Man går fortfarande till jobbet och spelar för vi älskar ju den här arbetsplatsen. Jag ser inte det här som ett problem för teatern utan för ledningen. De tar situationen på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer