Artisten Julia Frej spelar Ulla Winblad i nya föreställningen Bellman 2.0. Foto: SVT

Julia Frej spelar Bellmans Ulla: ”Vi är ganska lika”

Publicerad

Bellmans visor tolkas på nytt i teaterkonsert. Artisten Julia Frej spelar den berömda Ulla Winblad i Bellman 2.0 som sätts upp på Västmanlands teater.

Nationalskalden Carl Michael Bellman skildrade 1700-talets Stockholm. I sina sånger lekte han med kontraster – han gjorde prostituerade och alkoholister till gudar och gudinnor. Den prostituerade kvinnan Ulla Winblad uppträdde ibland som gudinnan Venus.

I föreställningen Bellman 2.0 spelar Julia Frej Ulla Winblad.

– Hon hade det tufft, men hon hade ändå status, säger Julia Frej. 

För Julia Frej är det spännande att gestalta en kvinna som för 200 år sedan levde där Julia lever idag. Hon menar att det finns stora likheter mellan dem. 

– Det är inte alltid jättestor skillnad. Förutom att jag inte behöver åka in på spinnhuset när jag inte beter mig, skrattar Julia Frej. 

Ett spinnhus fungerade som ett fängelse under 1700-talet för kvinnor, ofta prostituerade, där de fick spinna garn istället för att driva runt på stadens gator.  

I Bellman 2.0 tolkas Bellmans visor musikaliskt, dramatiskt och visuellt av fem skådespelare och fyra musiker. För manus och regi står Nikolaj Cederholm. Föreställningen har premiär den 29 februari på Västmanlands teater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.