Foto: Eva Hultstrand/SVT

Julia Lyskova i ny föreställning om komplicerad mammarelation

Uppdaterad
Publicerad

I nya föreställningen ”Mommy Issues” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm står en komplicerad mor- och dotterrelation i fokus. Föreställningen växte fram genom en djupdykning i Julia Lyskovas liv.

Poddprofilen och skådespelaren Julia Lyskova har tidigare setts i serier som ”Thunder in my heart” och ”Ligga”. Mest känd är hon för podcasten ”Daddy issues” som hon driver tillsammans med Julia Frändfors, där Lyskova berättar öppet och transparent om sitt liv och avsaknaden av en pappa.

I nya teaterföreställningen ”Mommy issues” spelar hon en av huvudrollerna tillsammans med skådespelarna Ann-Sofie Rase och Emil Hedayat. Föreställningen är fiktiv med inspiration från verkligheten. Manuset är skrivet av Dimen Abdulla som har arbetat fram det efter timslånga intervjuer med Julia Lyskova om hennes liv.

– Jag kände att hon var så briljant som mediaprofil och hade redan sitt narrativ färdigt. Det störde mig så mycket, så jag ville bara gå in och bryta sönder det narrativet, säger Dimen Abdulla.

Intervjuade hela Lyskovas familj

– Jag började intervjua alla i hennes familj. Hennes mamma, hennes kille, bästa vänner... Jag försökte till och med leta upp hennes pappa, säger Dimen Abdulla.

Den som har lyssnat på podden vet att Julia Lyskova inte har vuxit upp med sin pappa, men i ”Mommy issues” blev fokuset i stället en komplicerad mor- och dotterrelation.

– I min podd har jag fått höra att jag är så gränslös, att jag är filterlös och att jag inte har integritet. Och det är fel, för att det jag berättar i podden är noga utvalt. Det finns en stor del som ligger under som jag inte rör vid, säger Julia Lyskova.

– Det var ju fint att någon ville gräva i det som inte låg ute till servering och var väldigt privat. Så det blev terapeutiskt för mig med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.