Byst föreställande Jussi Björling vid ingången till Jussi Björlingmuseet i Borlänge. Foto: Emil Näsvall (Wikimedia commons), Olle Ohlsson/FLT-PICA

Jussi Björlingmuseet i Borlänge läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges enda Jussi Björlingmuseum, placerat i den världsberömde sångarens hemort Borlänge, kommer att läggs ned vid årsskiftet efter beslut från Kultur- och fritidsnämnden i Borlänge.

– Just för stunden är det självklart ingen jättekul nyhet. Men det är inte så att vi glömmer bort Jussi Björling på grund av det. Utan vi gör andra saker för att hedra bygdens tenor såklart, säger verksamhetschefen Patric Hammar.

På museet, som invigdes i oktober 1994, finns en omfattande utställning om den världskända tenoren, inklusive hans musik samlad på skiva, band och video, samt klipp, program och andra dokument.

Men under flera år har diskussioner om museets framtid pågått på grund av ”vikande intresse och besöksantal” och nu har slutligen beslut tagits om att stänga museet helt efter årsskiftet.

– Sedan en lång tid tillbaka är det väldigt få människor som besöker museet. Sen är det även en ekonomisk fråga, museet kostar ungefär en miljon kronor per år att driva, säger kultur- och fritidschefen Patric Hammar till Kulturnyheterna.

Får permanent utställning på stadsbiblioteket

Hammar understryker samtidigt att beslut har tagits om att delar av museet kommer att flyttas till Borlänges stadsbibliotek.

– Vi ska skapa en permanent utställning på stadsbiblioteket som har ungefär tusen besökare om dagen. Jussi Björling kommer att kunna nå ännu fler besökare där än vad han har gjort de senaste åren, säger Patric Hammar.

Kom inte som en chock

Jussi Björlingssällskapets ordförande, Bengt Krantz, menar att beskedet om nedläggningen inte kom som någon chock. Det är dock ett relativt värdelöst plåster på såren hos ordföranden.

– Personligen tycker jag att det är en av de absolut härligaste små museer som vi har, det är verkligen en pärla. Det presenterar någonting så speciellt som en sångares liv ur olika aspekter och jag har aldrig hört någon som besökt museet som inte är förtjust över hur det är utformat, säger Bengt Krantz.

Förhoppning att ställa ut på annan ort

Sällskapets förhoppning framåt är att museets innehåll ska förvaltas och ställas ut på annan ort. Enligt ordföranden borde det rimligtvis bli i huvudstaden då det var en plats där tenoren spenderade mycket tid av sitt liv.

– Det är klart att det är väldigt trevligt att tänka sig att man besöker museet på Jussis hemort i Borlänge. Men vi ser inte alltför hopplöst på situationen, vi hoppas på en bra förlikning på något sätt med Borlänge kommun och vi får vara tacksamma för den tid som varit, säger Bengt Krantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.