Cissi Wallin i rätten december 2019. Foto: Fredrik Persson/TT

Justitiekanslern utreder Cissi Wallin för grovt förtal

Uppdaterad
Publicerad

Cissi Wallins bok Allt som var mitt är föremål för en förundersökning av Justitiekanslern (JK), rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Cissi Wallin dömdes av Stockholms tingsrätt för grovt förtal för ett år sedan efter att under metoo-hösten i ett flertal inlägg i sociala medier anklagat en man för våldtäkt.

Med anledning av att hennes bok, som hon gav ut på eget förlag samt på ett norskt förlag, inleder JK nu en förundersökning och skriver att utredningen ger anledning att anta att grovt förtal har begåtts genom boken, något nyhetsbyrån Sirén var först med att rapportera.

JK är ensam åklagare när det gäller tryck- och yttrandefrihetsbrott.

– Cissi Wallin bestrider bestämt att boken skulle innehålla grovt förtal. Vi är mycket förvånade över att Justitiekanslern – som haft som praxis att vara mycket restriktiv med att över huvud taget inleda förundersökning i yttrandefrihetsmål – fattat detta beslut, säger Cissi Wallins advokat Percy Bratt till Dagens Nyheter.

Upprepar våldtäktsanklagelser

Boken upprepar de våldtäktsanklagelser som Wallin blev dömd för 2019. Då främst via inlägg i sociala medier.

Allt som var mitt skulle först ha givits ut på bokförlaget Atlas, men förlaget ångrade sig efter att ha låtit en jurist titta på det färdiga manuset.

”Vi beslutade tidigt att manuset skulle behöva gå till en jurist men vi kunde inte skicka till honom innan det var klart. En jurist kan inte göra en professionell bedömning av en synopsis”, skrev Tove Leffler, förlagschef på Bokförlaget Atlas till Kulturnyheterna i juni.

Av tingsrätten dömdes Cissi Wallin 2019 till villkorlig dom och 100 dagsböter om 50 kronor. Hon dömdes dessutom att betala ett skadestånd på 90 000 kronor – 80 000 kronor i kränkningsersättning och 10 000 för sveda och värk.

Domen har överklagats till hovrätten där huvudförhandling ännu inte hållits.

Kulturnyheterna har sökt Cissi Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer