Den kinesiska K-popstjärnan Lay Zhang. Foto: Wikimedia Commons

K-popstjärnan Lay Zhang ger sitt stöd till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Lay Zhang är en av minst åtta K-popstjärnor från Kina som har uttryckt sitt stöd till Kina i samband med de uppmärksammade protesterna i Hongkong. På sociala medier skriver Zhang att han är ”en beskyddare av den kinesiska flaggan”.

Lay Zhang är med i Exo, ett poplärt K-popband med medlemmar från både Sydkorea och Kina.

På den stora kinesiska sociala medieplattformen Weibo har Zhang sagt sitt om protesterna i Hongkong. Det genom att lägga upp en bild på den kinesiska flaggan och skriva att han ”är en av de 1,4 miljarder beskyddarna av den kinesiska flaggan”, skriver tidskriften Time.

Protesterna i Hongkong

Den senaste tiden har minst åtta kinesiska K-popstjärnor, samt en från Taiwan och en från Hongkong, offentligt ställt sig på Fastlandkinas sida i samband med protesterna i Hongkong.

Vill inte hamna utanför

Medan åsikterna om Lay Zhangs uttalande går isär bland hans fans, har vissa tolkat både hans – och andra stjärnors stöd till Kina – som tecken på kändisars och företags rädsla för att hamna utanför den gigantiska kinesiska marknaden.

Förra veckan uttryckte den kinesisk-amerikanska skådespelaren Liu Yifei, som har huvudrollen i Disneys kommande storfilm Mulan, sitt stöd för polisen i Hongkong.

På sitt Weibokonto, där Liu Yifei har över 65 miljoner följare, skrev hon ”Jag stödjer Hongkong-polisen. Ni kan attackera mig nu. Vilken skam för Hongkong”. Efteråt uppstod hashtaggen #BoycottMulan i sociala medier där människor uppmanas att bojkotta filmen på grund av hennes uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet