• Viktigt meddelande:

    Brand med kraftig rökutveckling i ställverk utanför Stockvik i Sundsvall. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Kalle Lind ser den siste giganten i sin generation gå ur tiden efter Hans Alfredson bortgång. Foto: TT

Kalle Lind: Den siste giganten är död

Povel Ramel, Beppe Wolgers, Gösta Ekman, Tage Danielsson och nu Hans Alfredson. Författaren och komikern Kalle Lind ser den siste giganten i en generation kulturskapare lämna scenen.
– Det Sverige vi känner blev på många sätt format av dem, säger Kalle Lind.

Tillsammans med sin ständige parhäst Tage Danielsson lade Hans Alfredson grunden för det moderna Sveriges humor. Det menar Kalle Lind, författare och expert på svensk nöjeshistoria.

– Tillsammans med Tage var han den störste, den bäste, på att göra en humor som både kommenterade och häcklade Sverige, säger han till Kulturnyheterna.

– I 25-30 år var de bäst på att håna oss – att vi tyckte om dem var för att de tyckte om oss också.

LÄS MER: Vännerna minns Hans Alfredson

Generation av kulturgiganter

Kalle Lind menar att Hans Alfredson tillhörde en generation som i mångt och mycket formade det moderna kultursverige – en generation där Alfredson var den sista rösten som fanns kvar.

– Hans livsverk finns kvar – men det vi har förlorat är den sista rapportören från den tiden: Gösta Ekman, Monika Z, Lena Nyman, Povel Ramel, Beppe Wolgers – nu är de borta allihop, säger Kalle Lind.

– Nu återstår bara för oss kulturarkeologer att försöka rekonstruera en tid och en anda som är borta. Men det Sverige vi känner blev på många sätt format av dem.

”Arvet är otroligt rikt”

Hans gärning lever vidare, konstaterar Kalle Lind – en bild som delades av Kulturnyheternas Kristofer Lundström, när han sammanfattade Hans Alfredsons karriär i SVT under söndagskvällen.

– Hans arv, det han lämnar efter sig, är så otroligt rikt. Scenkonst, filmer, böcker och låttexter – det finns så mycket. Det föds inte många som han per generation.

LÄS MER: Kulturnyheternas om Hans Alfredsons karriär: ”Hans gärning kommer aldrig slockna”

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer