13 personer är målsägande i fallet där en man lagt upp bilder från Instagramkonton på en porrsajt. Foto: Jonas Ekströmer/Naina Helén Jåma/TT

Man döms för integritetsintrång – lade ut kroppsaktivisters bilder på porrsajt

Uppdaterad
Publicerad

2019 laddades bilder från kända kroppsaktivister och influencers ut på en porrsajt. Bilderna kom från personernas Instagramkonton och en man åtalades. Nu döms han för olovlig identitetsanvändning och olaga integritetsintrång.

En man döms för olovlig identitetsanvändning och tio fall av olaga integritetsintrång efter att ha lagt upp instagramprofilers bilder på en porrsajt. Mannen döms till skyddstillsyn och ska genomgå psykiatrisk behandling som frivården finner lämplig och ska även genomgå kriminalvårdens sexualbrottsprogram.

Han ska betala skadestånd på 10 000 kronor per person till elva målsägande – varav en är en man vars bild och namn som den dömde mannen har använt för att ladda upp bilder och filmer på porrsajterna.

Mannen har erkänt gärningen.

Låg uppe i ett par dagar

I februari 2019 fick en kroppsaktivist reda på att hennes Instagrambilder laddats upp på en porrsajt. Efter att ha berättat om det i en gruppchatt med andra kroppsaktivister visade det sig att flera personer utsatts för samma sak.

Kroppsaktivister lägger ofta upp bilder i sociala medier där de visar upp sina kroppar för att visa att alla sorters kroppar är vackra.

Aftonbladet skriver att bilderna kan ha legat på sajten i upp till fem dagar innan de raderades och när bildstölderna uppdagades stängdes sajten ner.

Motsatt kontext

I domen skriver Solna tingsrätt att mannen gjort intrång i de målsägandes privatliv genom att sprida bilder på deras ”helt eller delvis nakna kroppar”. Att flera av influencerprofilerna själva gjord bilderna tillgängliga för en stor följarkrets saknar betydelse. Tingsrätten skriver:

”Syftet med vidarespridningen får anses vara det motsatta till den kontext som målsäganden själva publicerat bilderna och filmerna i”.

Tingsrätten skriver också att spridningen varit ägnad att medföra allvarlig skada för de som förekommer på bilderna.

Konstnären Stina Wollter är en av de målsägande. Hon säger att den fällande domen känns självklar. Hon beskriver att hon kände sig maktlös när hon fick reda på att bilderna lagts ut.

– När man känner sig bestulen och kränkt är det mer en fysisk sensation till en början. Man känner sig maktlös, kall och svag. Både bilder av mig och min dotter var utlagda och se dem sida vid sida av gravt pornografiska bilder gav en känsla av att bli bestulen, säger hon till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna har sökt den dömde mannen via hans advokat.

Olaga integritetskränkning

Den 1 januari 2018 infördes det nya brottet ”olaga integritetskränkning” i svensk lag. Det innebar att det blev straffbart att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter, som nakenbilder och så kallad hämndporr. Beteenden som dittills varit svåra att komma åt enbart genom lagen mot förtal.

Man kan också straffas om man sprider uppgifter om någons hälsotillstånd, om att någon utsatts för ett allvarligt brott eller om man sprider bilder på någon i en mycket utsatt situation, till exempel från en olycksplats.

Straffet för olaga integritetskränkning är böter eller fängelse i högst två år och för grovt olaga integritetsintrång fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Källa: Regeringen, Riksdagen

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.