Foto: TT Bild.

Chefen för Nationalmuseum: ”Känns så klart sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen annonserade regeringen efter en ny överintendent och chef för Nationalmuseum i Stockholm. Det står därmed klart att Berndt Arell inte får fortsätta att leda verksamheten på museet.

Arells förordnande går ut vid nyår, men det kunde ha förlängts med ytterligare tre år. En möjlighet som regeringen alltså valde att rata för att istället söka efter en ny person för prestigejobbet.

Vid lunchtid på tisdagen anordnade Nationalmuseum en pressträff för att, tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh, prata om den omfattande renoveringen av museet. Och det var en påtagligt nöjd Arell som bland annat lyfte fram de mycket större ytorna som museet får tillgång till efter renoveringen.

Men hur känns det då nu att inte få vara med som chef när museet öppnar för allmänheten nästa år?

– Jo, det känns så klart sorgligt. Men det var ju tänkt att jag skulle vara med då, men bygget har försenats, säger Arell till Kulturnyheterna.

Det fanns ju en möjlighet för regeringen att förlänga till uppdrag, hade du velat det?

– Ja, jag hade gärna varit med vid öppningen.

Kontroverser

Tiden som överintendent och chef för Nationalmuseum har tidvis varit stormig för Berndt Arell. För några år sedan handlade det om ett sponsorsavtal med BMW. Under våren rapporterade sedan Svenska Dagbladet om en anställningsprocess som ifrågasattes och beskylldes för att kunna handla om jäv. Något som Arell dock tillbakavisat.

Men de här kontroverserna ligger inte bakom beslutet att inte låta Arell få förlängt förordnande, menar han.

– Det är en fråga du egentligen förstås måste ställa till kulturdepartementet, men statssekreteraren där har sagt att nej, det handlar inte om det.

”Bra tidpunkt för en nystart”

När Kulturnyheterna frågar kulturdepartementet om bakgrunden till att Arell inte får förnyat förtroende pekar de på att den fulla förordnandeperioden nu avslutas.

– Eftersom hans förordnande löper ut samtidigt som museet går in i en ny fas, blir det en bra tidpunkt för en nystart. Vi ser det som en lämplig tidpunkt att hitta en ny person som vi kan förordna för en full förordnandeperiod. Detta ger bättre förutsättningar för nyöppnandet hösten 2018, uppger statssekreteraren Karin Strandås för Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturnyheterna i Almedalen

Mer i ämnet