Rapparen Kanye West stäms för att olovligen ha samplat Marshall Jeffersons house-klassiker ”Move your body”. Foto: ETIENNE LAURENT/TT

Kanye West stäms för att ha samplat legendarisk houselåt

Publicerad

Marshall Jefferson, känd som housemusikens fader, stämmer rapparen Kanye West för att olovligen ha samplat hans hit ”Move your body” från 1986. Rapparen anklagas för att ha använt en del av låten minst 22 gånger på låten ”Flowers” från albumet ”Donda 2” som kom ut tidigare i år.

Marshall Jeffersons förläggare lämnade in stämningsansökan till New Yorks amerikanska distriktsdomstol på onsdagen.

”Move your Body” släpptes 1986 och är en av house-genrens mest kända låtar och det är den första house-låten med piano. Det är inte första gången låten samplas.

– Jag har samplats tusentals gånger. Det finns ett rätt sätt och ett fel sätt att gå tillväga på, säger Marshall Jefferson till BBC:s radioprogram Newsbeat.

– Att det görs av en annan artist, dessutom en svart artist som också är från Chicago, utan erkännande är en besvikelse.

Har inte kommenterat

Enligt stämningsansökan har West och hans team tidigare erkänt för Jeffersons representanter att de har samplat ”Move your body”, men det hävdas att West inte licenserat låten, vilket betyder att Jefferson inte heller har fått betalt för att hans låt samplas i ”Flowers”.

Kanye West och hans skivbolag har inte kommenterat stämningsansökan.

West stämdes tidigare i år av en pastor från Texas för att ha samplat en av hans predikningar utan tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.