Kanye West. Foto: AP/Lewis Joly

Kanye West nobbar strömningstjänsterna

Uppdaterad
Publicerad

”Det är dags att befria musiken från detta förtryckande system”, skriver världsstjärnan på sociala medier.

Ye, eller Kanye West som han tidigare hette, är aktuell med nya skivan Donda 2. Släppdatumet är sedan tidigare satt den 22/2, men nu meddelar världsstjärnan att albumet enbart kommer finnas tillgängligt på hans så kallade Stem player.

Lanserades förra året

The Stem player är en spelare som Ye lanserade i fjol. Användaren har möjlighet lyssna och ändra på Ye's musikproduktioner. Exempelvis kan man ta bort eller lägga till element som bas, trummor eller textspåret. Prislappen ligger på 200 dollar, vilket motsvarar ungefär 2000 svenska kronor.

”Donda 2 kommer bara finnas tillgängligt på min egen plattform the Stem player. Inte på Apple, Amazon, Spotify eller Youtube. Dagens artister tjänar bara 12 procent av inkomsten som musikindustrin drar in. Det är dags att befria musiken från detta förtryckande system. Det är dags att ta kontroll och bygga vårt egna”, skriver Ye på sin Instagram och uppmanar sina följare att köpa spelaren.

Historien upprepar sig

Det här är inte första gången Ye släpper sin musik exklusivt. 2016 släppte han albumet The Life of Pablo enbart på tjänsten Tidal, som var nylanserad och ägdes av Jay-z. The Life of Pablo ledde till att nedladdningen av Tidal sköt i höjden och appen blev den mest nedladdade i USA.

Men inom en vecka hade även en halv miljon illegala nedladdningar av albumet gjorts. Månaden därpå fanns The Life of Pablo tillgängligt på andra strömmningstjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.