Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör dokumentärfilmaren Emily Norling om hybridfilmen ”Megaheartz”. Foto: ur ”Megaheartz”

Kärlek och galenskap i hybridfilmen ”Megaheartz”

Uppdaterad
Publicerad

Hennes debutfilm ”Allt vi äger” belönades med en guldbagge. Nu är Emily Norling tillbaka med hybridfilmen “Megaheartz” som blandar dokumentärt och fiktivt berättande om kärlek, galenskap och förändring.

– Kärleken i den här filmen är ganska störd, säger dokumentärfilmaren Emily Norling.

Hybridfilmen “Megaheartz” som nyligen visades på Stockholm Filmfestival handlar om fyra kvinnor och deras förhållande till kärlek. En av kvinnorna är besatt av en tidigare pojkvän, medan en annan försöker styra upp sitt liv från missbruk och destruktivitet.

En av kvinnorna är dokumentärfilmaren själv. Gemensamt för dem alla är strävan efter förändring.

– Jag tänkte mycket på energin som finns innan något förändrats. Jag ville göra en film där den energin fick vara huvudrollen, säger Emily Norling.

Vann guldbagge

Emily Norling debuterade som dokumentärfilmare med “Allt vi äger” 2019. Filmen handlade om vänskapen med heroinmissbrukaren Curtis och hans resa mellan Stockholms tunnelbanestationer och avgiftningskliniker. Men den skildrade också hur vänskapen ledde till ett medberoende.

För filmen belönades hon med en guldbagge som bästa nykomling.

”Svårt att sätta ord på kärlek”

Med sin nya film “Megaheartz” ville Emily Norling hellre gestalta en känsla än att berätta en rak historia.

”Megaheartz” saknar ett traditionellt narrativ och rör sig istället mot ett fragmentariskt och poetiskt berättande.

– Vi blandar väldigt direkta livfragment med ett ganska upphöjt material som är mer fantasier. Just för att det är svårt att sätta ord på saker som är kärlek, säger Emily Norling.

Hybridfilmen ”Megaheartz” går upp på svenska biografer under våren 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.